Publicat: 24 Aprilie, 2012 - 11:00
Share

"Primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze a aratat un preşedinte în funcţie aflat într-un recul evident, incapabil să mobilizeze un bazin de susţinători fideli mai mare decat cel al candidatului Partidului Socialist Francez, apreciază secretarul Executiv PSD, Ana Birchall, conform unui comunicat de presă.

Prezentăm declaraţia de presă a secretarului Executiv PSD, Ana Birchall:
"Altfel spus, Hollande a fost mai convingător decât Sarkozy căruia nu-i mai rămâne decât speranţa că va reuşi să transfere mai mulţi votanţi de la ceilalţi candidaţi. Iar din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt atat de simpliste precum par la prima vedere.
 
O analiza de profunzime a voturilor date celor doua extreme - stanga si dreapta - par a-l scoate in avantaj de Hollande. Voturile extremei stangi vor merge fara probleme la Hollande, Melenchon, cerand inca de aseara electoratului sau sa voteze pe 6 mai impotriva lui Sarkozy. Surpriza ar putea veni de la voturile Frontului National. Si nu ma refer la eventuala politica de aliante a candidatei Frontului National, Marine LePen, ci mai ales la votul independent al majoritatii electoratului extremei drepte care a sanctionat dur modul in care a gestionat Sarkozy criza economica.
 
Prin urmare, pare dificil in asemenea conditii, ca majoritatea celor aproape douazeci de procente ale Frontului National sa se duca catre actualul presedinte in functie. Asta cu atat mai mult cu cat Marien LePen va dori sa-si pastreze autonomia/independenta, sa evite rolul de remorca a lui Sarkozy pentru a-si maximiza sansele la alegerile parlamentare. Asa cum spuneam si intr-o postare anterioara (http://www.anabirchall.ro/politic/alegeri-cruciale-pentru-franta-eu-vot ez-cu-hollande) , un succes al lui Hollande ar fi o veste buna pentru Romania, care a cazut adesea victima populismului marca Sarkozy si de aceea votul meu de cetatean european merge pentru Hollande.
 
O ultima observatie legata de participarea la vot. Faptul ca peste 80% dintre francezi au mers la urne este un semnal care trebuie sa dea de gandit societatii romanesti. 2012 este un an electoral in Romania, iar experientele din ultima perioada au aratat un deficit democratic major prin prabusirea ratei de participare. La ultimele alegeri parlamentare din 2008 s-au prezentat la vot sub 40% dintre romani. Exemplul francez arata normalitatea democratica pe care, sper ca o vom recastiga si noi cu ocazia alegerilor locale si parlamentare din acest an".