Publicat: 10 Februarie, 2017 - 12:48

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, l-a primit vineri, 10 februarie 2017, pe ambasadorul Republicii Federale Germania la București, Cord Meier-Klodt. În pofida constrângerilor de program apărute în urma desemnării ministrului delegat Ana Birchall în poziția de ministru interimar al Justiției, oficialul român a dorit ca această întrevedere să aibă loc având în vedere că a fost perfectată și reconfirmată în săptămânile precedente.

Întrevederea a vizat cooperarea dintre România și Germania în domeniul afacerilor europene și o trecere în revistă a domeniilor de interes comun, cu accent pe dialogul și coordonarea bilaterală constantă, gestionarea migrației, securitatea internă a UE, procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din UE, precum și procesul de reflecție asupra viitorului Europei.

În acest context, Ana Birchall a exprimat deschiderea pentru eforturile comune de consolidare a proiectului european, subliniind importanța solidarității și unității pentru integrare și coeziune europeană.

De asemenea, Ana Birchall a subliniat importanța măsurilor și a instrumentelor care consolidează securitatea cetățenilor europeni și protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene și a evidențiat contribuția substanțială a României pentru avansarea acestor obiective. A reafirmat, totodată, sprijinul României pentru identificarea unor soluții consensuale și eficiente în gestionarea migrației la nivel european. Partea română a evocat necesitatea consolidării cooperării cu partenerii externi, state de origine și de tranzit, care să permită formularea de soluții durabile la cauzele profunde ale migrației.

Referindu-se la exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în prima jumătate a anului 2019, ministrul delegat a informat asupra demarării de către partea română a pregătirilor necesare și a transmis disponibilitatea pentru un dialog structurat cu partea germană pe aceasta temă, în perioada următoare. Ministrul delegat a exprimat importanța deosebită a acestui proiect pentru România și Uniunea Europeană deopotrivă, reiterând oportunitățile și provocările pe care România va trebui să le gestioneze în perioada mandatului său.

Excelența Sa, Cord Meier-Klodt, a reiterat oportunitatea efectuării unei vizite în Germania de către oficialul român, în perioada următoare, pentru a dezbate elemente de interes comun aflate agenda europeană.