3 decembrie 2021

Ana-Loredana Predescu către ministrul Energiei, Virgil Popescu: Modul de calcul al facturilor de energie trebuie revizuit!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ana-Loredana Predescu, deputat PPU (social-liberal), afiliat grupului PSD, i-a atras atenţia ministrului interimar al Energiei, domnul Virgil Popescu, asupra faptului că modul de calcul al facturilor la energie electrică sau gaze naturale trebuie revizuit ca parte a Schemei de sprijin a consumatorilor casnici.

În cadrul şedinţei reunite a Comisiei pentru industrii şi servicii şi a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, pentru dezbaterea Legii privind plafonarea preţurilor la energie din Parlament, deputatul de Braşov a declarat: „Domnule ministru, vă supun atenţiei încă o problemă care, dincolo de creşterea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică, aruncă mulţi consumatori casnici în zona consumatorilor vulnerabili, respectiv, modul de calcul al facturilor la energie prin procedurile de regularizare sau estimare a consumului.”

” (…) O altă soluţie, adoptată şi de Italia, este şi revizuirea facturilor prin scăderea costurilor de sistem”, a mai declarat Ana-Loredana Predescu.

În replică, domnul ministru interimar al Energiei, Virgil Popescu, a fost de acord că, în prezent, modul de calcul al facturilor are un impact real asupra consumatorilor, prin prisma practicilor legate de citirea consumului, estimare şi regularizare, însă, o posibilă soluţie, ar putea veni din partea ANRE şi ANPC deoarece regularizarea se supune reglementării secundare. Totodată, o altă propunere a domnului ministru a fost eliminarea a două elemente de cost din factură, de transport şi de distribuţie, în locul scăderii TVA-ului de la 19% la 5%.

În perioada iunie 2020 – iunie 2021 s-au înregistrat peste 8.053 de solicitări către Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind dublarea şi chiar triplarea facturilor acestora, în opinia cetăţenilor reprezentând un fel de „furt calificat” din partea furnizorilor. Conform informaţiilor publice, cele mai mari amenzi au fost aplicate pentru Hidroelectrica, Enel, Electrica, E.On şi Cez.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, va intra la vot pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaţilor, miercuri, 27 octombrie.

Birou Parlamentar
Ana-Loredana Predescu
Membru în Comisia pentru industrii şi servicii

Comunicat de presă – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)