Publicat: 24 Februarie, 2016 - 18:34
Share

În perioada 16 - 18 februarie a.c., directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), chestor de poliţie Sorin Oprea, a participat la Bruxelles, Belgia, la reuniunea Grupului Orizontal de Lucru privind Drogurile (HDG), conform calendarului întâlnirilor stabilit pentru anul 2016, precum şi la întrunirea cu membrii Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Lucrările Grupului Orizontal de Lucru privind Drogurile, derulate la sediul Consiliului Uniunii Europene, au fost conduse de doamna Marianne VAES (Regatul Ţărilor de Jos), în calitate de preşedinte al acestuia.
Temele abordate au vizat, în principal, propunerea legislativă privind controlul substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, pregătirea pentru reuniunea UNGASS 2016 – Sesiunea Specială a Adunării Generale a ONU în domeniul Drogurilor, din New York, şi pentru următoarele reuniuni şi sesiuni ale Comisiei privind Stupefiantele de la Viena din cadrul ONU, precum şi prezentarea noului program COPOLAD II – Programul de Cooperare între UE şi Statele CELAC (Caraibe şi America Latină) în domeniul Drogurilor.

Principalele instituţii şi organizaţii care au susţinut prezentări în cadrul reuniunii au fost Consiliul Uniunii Europene (Preşedinţia Grupului Orizontal de Lucru privind Drogurile (HDG) şi delegaţiile statelor membre UE), Comisia Europeană, Serviciul European pentru Acţiune Externă, Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA) şi Programul Comun al Naţiunilor Unite pentru HIV-SIDA (UNAIDS) .
În urma dezbaterilor şi temelor susţinute de către participanţi la întrunirea cu membrii Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, au fost analizate eventualele oportunități de creștere a notorietății expertizei României în acest domeniu, în rândul statelor membre și al instituțiilor europene. 
Cu această ocazie, a fost identificată ca potențială cale de expunere a experienței noastre, depunerea candidaturii României pentru Președinția Grupului Dublin. În prezent, ţara noastră deține co-președinția Grupului Dublin la nivel regional pentru Europa de Est și Caucaz și președinția Grupului Dublin la nivel regional pentru Orientul Apropiat.

Programul COPOLAD II, prezentat de Comisia Europeană, urmărește consolidarea schimbului de bune practici între America Latină și Europa și promovarea colaborării dintre rețelele de cercetare, în scopul fundamentării politicilor naționale și regionale antidrog. 
În cadrul proiectului COPOLAD I, România a fost implicată în implementarea componentei 2 privind observatoarele naționale pe droguri și toxicomanii și intenționează continuarea colaborării în cadrul aceleiași componente.
Pentru viitoarele reuniuni ale HDG, reprezentanţii ANA vor relua demersurile de pregătire a declarației și a unui eveniment informal (side-event) în cadrul celei de-a 59-a Sesiuni Regulate a Comisiei ONU privind Stupefiantele de la Viena, în ceea ce priveşte experiența României în combaterea consumului și traficului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.