Publicat: 30 Octombrie, 2013 - 11:22
Share
Vernisajul expoziţiei "Another Language (plus)", la Biblioteca Naţională

În agitaţia pregătirii pentru evenimentele multiple găzduite de Bilioteca Naţională, marţi seara, s-a impus o oază de calm: sala Symposium – poate cel mai generos spaţiu expoziţional existent în acest moment – şi-a primit, în penumbra zonei dominate de lucrările cu instalaţii de iluminare UV, invitaţii la vernisajul expoziţiei de pictură a tinerei artiste, Ana Ştefania-Andronic (BUZU).

Organizată sub egida Ministerului Culturii, expoziţia a beneficiat de o pre-vizionare din partea criticului de artă, Radu Boroianu, Secretar de Stat în minister, care a remarcat, între altele, siguranţa liniei lucrărilor şi efectul plastic surprinzător al utilizării culorilor fosforescente."Avem dovada clara a unui talent viguros, subsumat unei indemanari grafice corect asumate, iar demersul sau psihedelic se dovedeste a fi corect si explicit in substanta sa moderna"

Acelaşi aspect a fost remarcat şi de graficianul Ion Drăghici, artistul urmărind în timp, cu atenţie – şi cu satisfacţie – evoluţia mai tinerei sale colege. Dealtfel, elementul dominant al impresiilor numeroşilor participanţi la eveniment a fost surpriza, şocul pe care tehnicile abordate l-au produs asupra privitorilor. O explozie de culori şi de motive, într-o îmbinare iscusită, aptă să reveleze “imagini în imagini”, prin descompunerea, din textura aparentă, a unor esenţe sugestive.

Dealtfel, Anca Vlad, de al cărei mecenat s-au bucurat şi se bucură nu puţini dintre reprezentanţii autorizaţi ai plasticii, remarca faptul că o expoziţie de calibrul acesteia ar fi dat o cu totul altă semnificaţie participării României la Bienala de la Veneţia, unde pur şi simplu “ne-am făcut de râs” din nou, cu o improvizaţie lipsită de har şi de logică.

“Mă întreb cine şi cum autorizează astfel de proiecte din partea autorităţilor, pentru că aceste experienţe nefericite nu fac decât să perpetueze sentimentul unei prezenţe sub-artistice, în linia celei făcute celebre de poneiul roz cu svastică, de la New York” – conchidea reputata promotoare a brandului Catena.

Dacă reprezentanţii mediului cultural nu s-au prea înghesuit la eveniment – cum nu se înghesuie în general la cele care îi privesc direct - au fost prezente numeroase personalităţi ale vieţii publice, între care, judecătorul constituţional Valer Dorneanu (un fan declarat al artistei), membrul CNSAS, Corneliu Turianu, jurnalistul şi omul politic Octavian Ştireanu, plasticianul Mihai Precup, managerul grupului Tonica-Senso, Otilia Ostroţchi, profesorul universitar Eugen Blaga (în a cărui colecţie personală figurează deja mai multe lucrări ale artistei), admiratori şi prieteni. Pentru marea majoritate a acestora, sentimentul că evoluţia Anei Ştefania Andronic, de la prima sa expoziţie (Candy Colours, în 2009) până la această deja cea de-a cincea, a fost una spectaculoasă, a constituit dominanta receptării.

“Another language (plus)” – colecţie al cărei nucleu a fost prezentat în premieră, iarna trecută, la Bochum, în Germania – este modalitatea prin care artista nu propune doar un alt limbaj, ci şi un nou mod de a privi o realitate transfigurată artistic, cu har şi îndemânare.

Expoziţia va fi la dispoziţia publicului până pe data de 11 noiembrie, putând fi vizitată de luni până vineri, între orele 10 şi 18. (Ov. Şerban)


Spaţiul expoziţional Symposium


Artistul, copleşit de emoţie


O familie artistică: soţii Drăghici


Ego


Octavian Andronic şi Anca Vlad


Trei admiratoare


Soţii Blaga în dialog cu un vizitator


Octavian Ştireanu şi Anca Vlad


Cea mai tânără admiratoare a artistei


Extaz


Cvartet juridic


Prof. univ. Eugen Blaga, alături de soţia, Nely


Grup de admiratori lângă pian


Dan Popa şi Valer Dorneanu

Tag-uri Nume: