Publicat: 4 Ianuarie, 2018 - 17:18
Share
La galeria FIVE PLUS ART - prin programul CATENA PENTRU ARTĂ al Galeriei SENSO
Afișul expoziției de grafică „# Fast food”, Viena
Ana Ștefania Andronic la vernisajul „#Fast Food” Viena

Joi, 4 ianuarie, ora 18.30. la Galeria FIVE PLUS ART din Viena (Argentinienstrasse 41) a avut loc vernisajul expoziţiei de Grafică FAST FOOD  a artistei Ana Ştefania Andronic (BUZU). Organizată de Galeria SENSO, prin programul CATENA pentru ARTĂ, manifestarea îşi propune să prezinte publicului vienez tendinţe ale tinerilor creatori români prin intermediul unor artişti inovativi pe care prestigioasa galerie bucureşteană îi promovează cu consecvenţă. Printre participanții la vernisaj s-au numărat Valentin Norbert Țăruș (colecționar de artă),Irina Cornișteanu (director ICR Viena), Lukas Marcel Vosicky( președinte Societatea austro-română), Mădălina Diaconu (lector la Facultatea de Filosofie a Universității din Viena), Stefan Hutzel (artist plastic), Ing.Erwin Schnecker (om de afaceri), Ion Iorga (om de afaceri), Dieter Wienbeck (Pharma), Alexandra David (galeristă), Regina Moritz(artist plastic), Angelo și Ionel Bălie (galeriști).

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Ana Ștefania Andronic nu este la prima sa ieşire peste hotare. A mai avut în ultimii ani expoziţii personale și de de grup la Bochum şi Essen. Despre stilul şi preocupările artistei, criticul de artă Doina Păuleanu a consemnat în caietul program al expoziţiei:

"Absolventă a Universității Naționale de Arte București în anul 2006, Ana Ștefania Andronic este un grafician care a ocolit cu grijă tentațiile vieții contemplative, opuse temperamentului ei deschis și energiei creatoare debordante care o stăpânește; s-a integrat, asemenea tinerilor din generația pe care o reprezintă, în trepidațiile și animația generatoare de bruiaje a vieții active, căreia a ajuns să-i descifreze atât de bine resorturile, încât le acceptă cu interes lipsit de crispare, cu bună dispoziție, detașare și umor.

Aceasta este cauza pentru care artista nu-și pune problema fluxurilor informaționale care sufocă și neliniștesc, ci doar constată că acestea există, încercând să găsească și să dea formă aspectelor preponderent pozitive pe care le presupune sistemul contemporan de valori. Da!, își spune tânăra care semnează Buzu, suntem sufocați, manipulați, agasați, agresați, dar este bine să știm, chiar și distorsionat, ce se petrece în lume (deși a citit de mult Cartea Cărților și a înțeles că nimic nu este nou sub soare), găsind din mers utilitatea imediată a comunicării și din experiența culturală acumulată, posibilitatea de a o valorifica. Ba chiar, cu o imaginație care se folosește de abilitatea, melodicitatea, flexibilitatea, expresivitatea liniei și de atuurile de necontestat ale culorii, artista se distanțează uneori de cotidian, fiind însoțită de ecouri, șoapte, cuvinte, expresii, fractalii, detalii, de nori și de vijelii, de aripi și fluturi, de creaturi reale sau fantastice, alături de care contemplă fluxuri și refluxuri ale cunoașterii și ale istoriei. Am putea găsi chiar tentații ale unui viitor previzibil în parcursurile liniare sau în suprafețele de culoare deduse logic din mișcarea continuă care ignoră însă gravitația și lasă semnelor posibilitatea de a levita. În această etalare, metamorfozele sunt nu numai posibile, ci chiar probabile, iar pasiunea combinatorie a artistei nu are nici granițe autoimpuse, nici limite de netrecut.

Există serii de desene cu arhitectură liniară atent construită; apăsate, rigide sau ușoare, drepte sau ondulatorii, hotărâte, lirice sau ironice, tentate de arabesc sau de hașură, de trasee figurative sau abstracte, în formă deschisă sau de cuib, dar aflate într-o ierarhie cu semnificație precisă, liniile își asociază laviul, pata de culoare sau detaliul mărit sub lupă; această rețea are o bază, asemenea fondurilor din pictura de tradiție, pentru realizarea căreia Ana Ștrefania Andronic utilizează un eșafodaj de goluri, de trasee în spațiu sau de câmpuri cromatice care primesc recuzita descrisă, sugerând permisiunea, refuzul sau chiar logica acestor proliferări.

Altă serie de lucrări ale artistei se referă cu grație și puritate, transmise printr-o cromatică intensă și clară, la alte probleme acut contemporane, cum ar fi pierderea unor obiceiuri sănătoase, excesele de toate ordinele, pericolul la care este permanent supusă ordinea lucrurilor; o radiografie internă a fiecărei acțiuni își găsește căile specifice de investigare; rezultatul este, aproape de fiecare dată, un vârtej, o mare de semne, o geografie inventată, cu crevase stranii și înălțimi pe măsură, cu dezlănțuiri în cascade care sapă fiorduri adânci, dar și cu necesare zone de liniște și calm. Aparent pândită de haos, lumea creată de imaginația artistei are o organizare riguroasă; câte o oprire din tălăzuirea diurnă (este nevoie de lumină pentru a vedea toate detaliile desenate) presupune structuri deplin cristalizate, în care nevoia noastră de cunoaștere plasează obiecte cu substrat figurativ, iar dorința artistei de a se confesa include, cu scris mărunt și citeț, câte o constatare sau un îndemn".    

ACTIVITATEA ARTISTICĂ

Participări la expoziții de grup sau colective în țară și străinătate:

1996 - Lucrări de animație - Animafilm București

2004 - Galeria Artexpo (Teatrul Național)

2010 - Avanpremiere - Fashion and Life Style - Club The Ark

2010 - Print Art Fest - sediu Agenție Publicitate McCann

2010 - Expo Marina - Cercul Militar al Armatei București

2010 - Bienala de Artă Plastică Gheorghe Pătrașcu, Târgoviște

2011 - Liga Navală - Cercul Militar al Armatei  București

2011 - Bienala Internațională - Meeting Point 2011 ed. a II-a Arad

2012 - Balcic fără frontiere - Silistra - Bulgaria

2012 - Expo UAP - Grafică - București

2012 - Expo de artă Tea & Coffee Festival București

2012 - Ziua Îndrăgostiților - Librăria Cărturești - București

2012 - Kitsch - Print Art Fest, București

2013 - Festival dichisit de arte cu inspirație folclorică - Imbold - Acuarela București

2013 - Noaptea Galeriilor - Atelierul de Producție „Matroane și Patroane” - București

2013 - Noaptea Galeriilor - „Către Țara Soarelui Răsare” - Muzeul de Etnografie Franz Binder - Sibiu  

2014 - Bienala Artelor Plastice - Ion Andreescu - Buzău

2014 - Expoziție UAP - Grafică 2014 - București - Căminul Artei

2014 - Salonul Internațional de Artă - Temeiuri - Palatul Parlamentului României - Sala Brâncuși

2015 - Expoziție UAP - Grafică 2015 - București - Căminul Artei

2016 - Salonul Internațional de Artă - Temeiuri - Palatul Parlamentului României - Sala Brâncuși

2016 - Concursul Internațional de creație plastico-lirică Eminesciana, ediția a VI-a, de la Iași

2016 - Art Safari - București

2016 - Arte în București cu tema IN-VARIABIL, ediția a VII-a

 

Expoziții personale în țară și străinătate:

2009 - Arta Digitală Café Verde București

2009 - Candy Colours - World Trade Plaza, București

2009 - Candy Colours - Parcul Lia Manoliu, București

2011 - 2 in 1 - Cercul Militar Național, București

2011 - Atitudini - Palatul Parlamentului - Sala Brâncuși 

2012 - Atitudini - Galeria Helios - Timișoara

2012 - 2013 - Another Language, Bochum - Germania

2013 - The Woman way - Galeria Imbold, București

2013 - Another Language, Biblioteca Națională a României - Sala Symposium, București

2014 - Contemporary Art Ruhr (C.A.R.), Essen

2015 - Art Safari - București

2015 - Contemporary Art Ruhr (C.A.R.), Essen

2016 - Art Safari - București

2017 - Expoziție grafică - Percepții - Cărturești-Verona

 

Alte forme de activitate:

Workshop Sando - Sesiune de ilustrație digitală

PAF/Print Art Fest - Primul festival de artă digitală din România

Ilustrație carte - colecția Ulisia - editura Semne

Carte de colorat - Imaginarium - editura Alicat

Localizare: 

Geolocation is 48.191742, 16.374990000000025

Tag-uri Nume: