Publicat: 5 Noiembrie, 2018 - 11:02

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au derulat, sambata, a doua etapa a editiei cu nr.56 a Campaniei "Sanatate pentru sate", dupa ce la inceputul acestei saptamani, cu sprijinul Centrului Medical Polimed, localnicii neasigurati au beneficiat de analize de sange gratuite, in cadrul aceleasi campanii. Sambata, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au revenit in Talea, judetul Prahova, cu rezultatele analizelor si cu o echipa de 25 de voluntari, formata din personal medical și personal auxiliar, fiind prezenti medici cu urmatoarele specializari: medicina interna, diabet si nutritie, gastroenterologie, recuperare medicala, neurologie, dermatologie, psihiatrie si psihologie, care l-au efectuat investigatii medicale gratuite. Toti beneficiarii au fost investigati ecograf si EKG. 

 

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a spus: "Daca marti am fost si am recoltat analize medicale pentru peste 100 de localnici din Talea, de aceasta data am revenit cu medicii specialisti. Aceasta activitate a contat foarte mult pentru acesti oameni izolati pana la care noi am urcat aproape 8 km pe serpentine si de aceea, varstnicii ajung foarte greu in Campina, la prima unitate spitaliceasca. Un mare plus a fost pentru cei neasigurati deoarece ei nu beneficiaza nici de analize medicale, nici de consultatii. Este un mare beneficiu pentru aceasta categorie ca a avut ocazia sa poata fi investigati gratuit din punct de vedere medical. Este, poate, o ocazie unica pentru ca nu au mai beneficiat de aceste consultatii pana acum. De asemenea, a fost foarte important pentru cei nedeplasabili pentru care am format echipa mobila pentru a ne deplasa la ei acasa".

Dr. Sorin Miron, medic de familie din Talea, a declarat: "Este o campanie foarte utila care acopera un spatiu ramas gol al asistentei medicale, in sensul ca ne permite sa asiguram o asistenta medicala de calitate si cu consultatii de specialitate si cu analize complete pacientilor care au acces mai greu sau deloc la aceste analize, fie din motivul ca nu sunt asigurati, fie din motivul ca nu se pot deplasa, din imposibilitatea de a-si plati analizele sau de a se deplasa sa isi faca aceste analize si aceste consultatii".

 

Dr. George Duta, medic primar neurolog, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a punctat: "Pentru prima oara sunt in situatia de a da consult unor oameni aflati izolati aici in munte. Ca medic neurolog cu o experienta cat de cat semnificativa, am intalnit patologii diverse, pornind de la patologie de sistem osteo-articular cu complicatii neurologice, patologie psihiatrica pe care a trebuit sa o abordez, patologie de uzura, tremur, ameteli care nu se incadrau neaparat intr-o anumita sectie, foarte multi sechelari. Am fost surprins sa gasesc si oameni cu patologii mai aparte, o pacienta cu miastenia gravis in tratament, multi oameni care aveau patologii, etichete puse in mod eronat, care s-au dovedit a fi suferinte psihiatrice, multi cu patologie neurologica secundara unui control insuficient al patologiei cardiace, a hipertensiunii, fibrilatie atriala, diabet zaharat cu complicatii ulterioare".

Dr. Oancea Anca, medic de familie cu competenta in ecografie, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "Patologia intalnita aici in Talea este diversificata, ca peste tot: litiaze biliare, steatoze hepatice, adenoame de prostate. Este o oportunitate pentru acesti oameni ca am venit cu o multimer de specialisti si faptul ca li s-au luat probele biologice cu putin timp inainte, ne ajuta sa punem un diagnostic corect. Deopotriva, ne bucuram ca datorita ecografului din dotare, le-am putut oferi acestor oameni posibilitatea de a beneficia de ecografii abdominale, fapt care pentru multi dintre ei este o noutate. Ecografia abdominala este o metoda imagistica care alaturi de anamneza, examenul clinic si analizele medicale contribuie la stabilirea unui diagnostic clar".

Preotul paroh Constantin Toma, de la Parohia Talea, jud Prahova, a concluzionat: "Este binevenita aceasta actiune! Eu, ca preot al acestei comunitati, multumesc din suflet celor care au avut aceasta initiativa". 

 

Campania "Sanatate pentru sate" se desfasoara in baza unui protocol intre Ministerul Sanatatii si Patriarhia Romana si este initiata si coordonata de Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru, campania numarand acum peste 7500 de beneficiari.

 

 

Tag-uri Nume: