Publicat: 17 Septembrie, 2018 - 13:41

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au revenit, sâmbătă, în localitatea Sotrile,din judetul Prahova, unde medicii specialişti au interpretat şi completat analizele medicale efectuate anterior de către reprezentanţii clinicii Polimed. La ediţia cu nr. 53 a campaniei “Sanatate pentru Sate” au participat 21 voluntari cu urmatoarele specializari: cardiologie, neurologie, pediatrie, diabet si nutritie, gastroenterologie, dermato-venerice, recuperare medicala si psihologie. De asemenea, fiecare pacient a fost investigat ecograf şi EKG. În total, s-au înregistrat circa 100 de pacienţi.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Caterdralei Mantuirii Neamului, a declarat: "De data aceasta am revenit cu medicii specialistii, cu medicii voluntari din cadrul Campaniei “Sanatate pentru Sate” pentru a le interpreta aceste analize si pentru a le oferi un consult medical complet. A fost organizat un triaj si de aici ei au fost  repartizati catre EKG si ecograf si functie de problemele de sanatate catre specialistii respective. Au fost prezenti medici din diferite specializari, fapt care le-a fost de un real folos acestor oameni, ei fiind destul de departe de prima unitate spitaliceasca care este in Campina. Analizele de sange recoltate marti au relevat foarte multe probleme de sanatate. Cu alte cuvinte, este o editie foarte buna de un real folos pentru aceasta comunitate".

Dr. Florin Cristea, Medic Neurolog, a completat: "Am remarcat o patologie diversa, in special bolile articulare, bolile vertebrale, discopatia pe primul plan. In acelasi timp , am vazut si tineri care mai au diverse probleme cu dureri de cap. Predomina mult patologia cardiaca, foarte multi cardiac si bineinteles, colegii mei au descoperit cateva cazuri de diabet care au indrumate pentru analize mai amanuntite".

"Am intalnit o gama variata de tipologii pornind de la dureri in piept, dislipidemii pana la tulburari de ritm, probleme valvulare. Ne-a ajutat foarte mult ca pacientii au avut analize recent efectuate pentru ca am depistat probleme care altfel nu am fi stiut ca pacientii le au, de exemplu dislipidemiile, glicemiile mai mari. Pe de alta parte, putem recomanda tratamente pentru tensiune cu incredere, fara sa ne temem de reactii adverse cum ar fi hipopotasemia, hiponatremia daca stim ca pornim de la valori normale", a spus dr. Carmen Zaharescu, medic Cardiolog.

O batrana, pacienta, a spus: "Este o bucurie nespusa ca ati venit si va mai asteptam si altadata cu drag. Cand v-am vazut, am zis ca vine Mos Craciun cu daruri pentru noi, batranii. Ne deplasem greu, noi, aici la tara si avem si vite, animale si e greu si cu masinile, astea. La noi, aici la medicul de familie am fost, insa la medicul specialist nu am fost ca nu ne-a tinut cureaua. Noi cum avem pensile mai micute, asa, nu am putut merge". 

In incheiere parintele Dima Avram Adrian, preotul comunităţii din Sotrile, a specificat: "Oamenii sunt incantati de vizita voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, astfel spus in termenii nostrii scripturistici, “doctori fara de arginti”. Voluntarii le-au vorbit foarte frumos oamenilor, s-au purtat foarte frumos cu ei. Acum au venit cu specialisti, medici care sa-i consulte, mai ales ca batranii nu se pot deplasa sa mearga la specialist in diferite spitale, si, atunci, venirea lor aici este un lucru deosebit. I-am vazut pe oameni foarte incantati, au descoperit neputinte, boli la care oamenii nu se asteptau. As dori ca aceasta colaborare sa poata continua intre oamenii de rand si doctorii care au venit astazi aici".

Toate actiunile social filantropice derulate de catre voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului sunt coordonate de catre Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru.


 

Localizare: 

Geolocation is 45.216667, 25.71666700000003