Publicat: 24 Februarie, 2017 - 17:55

Specialiști din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) acționează continuu cu utilaje și echipamente pentru a limita efectele unei poluări accidentale cu uleiuri și hidrocarburi care a afectat râurile Nicolina, Bahlui și Prut, pe raza județului Iași. Poluarea provine de de la transformatoarele societății Fortus din municipiul Iași. În data de 23 februarie, de pe platforma acestei societăți,  poluarea cu uleiuri și hidrocarburi a patruns în sistemul de canalizare pluvială.

Deși poluarea a fost parțial stopată la sursă, cu materiale absorbante, de către reprezentanții societății, o parte din cantitatea de uleiuri și hidrocarburi, sub formă de irizații, s-a propagat în aval, pe râul Nicolina.
În acest context, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a dispus ANAR să intervină de urgență. Astfel, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a instalat șapte baraje absorbante pe râul Nicolina și râul Bahlui, pentru reducerea efectelor poluării. Totodată a fost împrăștiat material absorbant pe suprafața apei în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor.
Astăzi, 24 februarie, a fost instalat suplimentar încă un baraj plutitor absorbant pe râul Jijia și s-a continuat acțiunea de împrăștiere de material absorbant pe cursul râului Bahlui.
O cantitate mult mai mică de uleiuri și hidrocarburi este prezentă sub formă de irizații și pe râul Prut. În aceste condiții, în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului și a Dunării, Ministerul Apelor și Pădurilor a informat ministerul de resort din Republica Moldova cu privire la situația apărută.
În funcție de evoluția evenimentelor, vom reveni cu informații suplimentare.