17 august 2022

Anca Dragu: Ar trebui ca Agenţia Naţională Antidrog care este abilitată pentru prevenţie să intensifice acţiunile educative

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Întrevederea preşedintei Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, senatoarea Anca Dragu, cu reprezentanţi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Trafic şi consum de droguri – festivalul SAGA

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a Senatului s-a autosesizat pe baza informaţiilor din presă referitoare la tinerii care au participat la festivalul SAGA şi au ajuns vineri seară în stare gravă la spitalele din Capitală, unii dintre aceştia decedând în urma unor supradoze de droguri. În acest sens, vineri, 10 iunie 2022, a avut loc o întrevedere cu reprezentanţi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la Senatul României.

În cadrul întrevederii, preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, Anca Dragu, a solicitat date şi analize cu privire la necesitatea luării unor măsuri de ordin legislativ în vederea prevenirii acestor evenimente. „Ar trebui ca Agenţia Naţională Antidrog care este abilitată pentru prevenţie să intensifice acţiunile educative”, a menţionat preşedinta Comisiei.

Reprezentantul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ne-a informat că, la momentul actual, referitor la Festivalul Saga s-au deschis în total 104 cauze pentru trafic şi consum de droguri. Un tânăr a decedat şi astfel a fost deschis un dosar penal de moarte suspectă, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

La nivel naţional, în anul 2020 au fost instrumentate 9205 cauze, dintre care 7006 soluţionate şi 2195 trimise în judecată. În anul 2021 au fost instrumentate 8556 de cauze, dintre care soluţionate 6602 şi 2013 trimise în judecată.

În aceşti doi ani se constată că au fost 3635 suspecţi şi inculpaţi pe trafic şi consum de droguri dintre care 272 femei şi 3363 bărbaţi la nivelul anului 2020, iar la nivelul anului 2021 se constată că au fost 2574 de suspecţi şi inculpaţi, dintre care 211 femei şi 2263 bărbaţi.

În ceea ce priveşte traficul şi consumul de droguri de către minori se constată că numărul acestora este în creştere.Comunicat de presă – Senatul României

Sursa foto cdep