Publicat: 17 Iunie, 2015 - 08:58
Share

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat marti un chestionar cu privire la utilizarea viitoare in Romania a benzilor de frecvente 411-415 MHz/421-425 MHz (banda 410 MHz) si 453-457,5 MHz/463-467,5 MHz (banda 450 MHz), pentru a afla opinia furnizorilor, utilizatorilor si a altor parti interesate cu privire la variantele optime de utilizare a acestor frecvente, incluzand aspecte precum tipul retelelor, serviciilor si al aplicatiilor radio care vor fi utilizate in aceste benzi, sau tipul de procedura aplicabil pentru acordarea drepturilor de utilizare in aceste benzi.

Dupa prelucrarea raspunsurilor la chestionar, Autoritatea va propune destinatia pentru utilizarea benzilor de frecvente 410 si MHz si 450 MHz, iar ulterior, conform legii, va demara procedura de acordare a drepturilor de utilizare in aceste benzi.

Anterior, drepturile de utilizare ale frecventelor radio in aceste benzi au apartinut Telemobil, care a detinut licenta pentru banda de 450 MHz pana la data de 24 martie 2013, respectiv Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), care a detinut licenta pentru banda de 410 MHz pana la data de 31 decembrie 2014.

In contextul creat de disponibilizarea frecventelor radio in banda de 410 MHz la inceputul acestui an, ANCOM isi propune in prezent sa reanalizeze, in mod corelat, optiunile de utilizare a frecventelor din cele doua benzi, in scopul identificarii celor mai adecvate servicii care sa asigure exploatarea optima a resurselor de spectru disponibile, luand in considerare atat cerintele actuale ale pietei de comunicatii electronice, cat si necesitatile viitoare de spectru radio pentru aplicatiile armonizate la nivel european in cele doua benzi de frecvente. 

In conformitate cu prevederile TNABF in vigoare, benzile de 410 MHz si 450 MHz pot fi utilizate pentru retele publice celulare de banda larga. De asemenea, potrivit reglementarillor europene in vigoare, ANCOM poate propune desemnarea benzilor de 410 MHz si 450 MHz pentru sisteme mobile digitale de banda larga si de banda ingusta (PMR/PAMR), sau pentru aplicatii radio digitale de banda larga pentru protectie publica si interventie in caz de dezastre (PPDR).

Sistemele PMR (Professional Mobile Radio) sunt sisteme radio mobile terestre utilizate de diverse organizatii pentru a realiza comunicatii in sprijinul activitatilor proprii (in domenii precum transport si distributie utilitati publice, constructii si lucrari publice, agricultura, protectie publica si sisteme de urgenta, sanatate publica). Intrucat utilizatorul opereaza propria retea, aplicatia PMR este o aplicatie privata. In schimb, sistemele PAMR (Public Access Mobile Radio) sunt sisteme radio mobile de acces public, operate pe baze comerciale de catre operatorii care furnizeaza servicii de comunicatii unor categorii profesionale de utilizatori sau grupuri dedicate de utilizatori.