Publicat: 19 Octombrie, 2015 - 21:05
Share

Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Dominic Gerea s-a întâlnit luni, 19 octombrie, cu E.S. domnul Hans Klemm, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în România. Șeful misiunii diplomatice nord americane a fost însoțit de doamna Kara Aylward, adjuncta șefului secției economice a Ambasadei.
Vizita, prima în Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, a avut un caracter de cunoaștere a priorităților conducerii ministerului în această etapă și a unui schimb de păreri cu privire la colaborarea româno - americană în domeniile de activitate ale ministerului.
Aflat la începutul misiunii sale în România, ambasadorul Hans Klemm a menționat că partea americană urmărește cu interes acțiunile întreprinse de țara noastră pe linia independenței energetice. 
Ministrul Andrei Gerea a făcut o amplă prezentare a priorităților și provocărilor în domeniul energetic, amintind de principalele proiecte în domeniul gazelor naturale, atât în ce privește producția, cât și infrastructura de transport, precum și a proiectelor din domeniul energiei electrice  (stadiul proiectului blocurile 3 și 4 CNE Cernavodă, proiectul hidrocentralei cu pompaj de la Tarnița, energia electrică regenerabilă, energia produsă în centralele pe cărbune, etc). Totodată, demnitarul român a prezentat stadiul pregătirii Strategiei naționale în domeniul energiei, anunțând că noile capitole vor fi supuse dezbaterii publice în perioada următoare. 
Alt subiect abordat  l-a constituit mediul de afaceri, în special cel investițional în România.
”Deși cunosc realizările țării dumneavoastră în domeniul creșterii economice și unele progrese în sensul îmbunătățirii  mediului de afaceri, apreciez că se impune ca acestea să fie mai vizibile în plan internațional, printr-o informare și prezentare adecvată celor potențial interesați, în toate ocaziile”, a declarat diplomatul american.
”Apreciem că am învățat multe din erorile perioadei anterioare, iar prin măsurile luate, în special prin adoptarea noului Cod Fiscal, am creat unul dintre cele mai favorabile momente în ceea ce privește mediul de afaceri și investițional din România. Dorim să asigurăm un mediu de afaceri mult mai predictibil, cu o legislație stabilă, care să favorizeze atât antreprenorii, cât și pe beneficiarii investițiilor”, a precizat, la rândul său, ministrul Andrei Gerea.
Cunoscută fiind activitatea unor companii americane în domeniul  investițiilor în România, ministrul Andrei Gerea i-a solicitat ambasadorului Hans Klemm să sprijine diseminarea în rândul mediului de afaceri din țara sa oportunitățile de investiții existente în domeniul energetic, oferind asigurări privind deschiderea pe care o manifestă conducerea ministerului față de potențiali investitori din SUA.

În 2014, volumul schimburilor comerciale România-SUA a fost de 2.208 milioane USD, cu 18,6 % peste nivelul anului 2013. Exportul a fost de 1.303 milioane USD (locul 14 în topul de destinție a mărfurilor românești cu o pondere de 1,86%), iar importul 905 milioane SUA (locul 19 în topul țărilor mărfurilor importate în România cu o pondere de 1,16%).
Tentința de creștere s-a menținut și în primele 7 luni din acest an, la finele lunii iulie 2015, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale fiind de 1.173 milioane USD, cu 18% peste nivelul perioadei similare a anului 2014, atât exportul cât și importul înregistrând creșteri  cu 17% și respectiv 20%.
La 31 august 2015, conform datelor Oficiului Național Registrul Comerțului, în România erau înregistrate 7.027 societăți cu capital SUA, cu un capital investit de 1,3 miliarde SUA, reprezentând 2,47% din capitalul străin subscris în țara noastră, ceea ce plasează SUA pe locul 11 în topul țărilor investitoare în România.