Publicat: 7 Iunie, 2012 - 13:55

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, Joi, că premierul Victor Ponta nu poate lipsi de la Consiliul European.

"Din punct de vedere constituţional şi legal este limpede că primul-ministru nu poate lipsi de la discuţiile privind orientarea, opţiunile, chiar măsurile pe care politica externă a României le adoptă şi le întreprinde. (...) Problemele care sunt pe agenda Consiliului European sunt probleme privind bugetul multianual care se pregăteşte pentru 2014-2020. Oricine ştie că bugetul este o problemă a primului-ministru, bugetul intră în competenţa primului-ministru, idem problema joburilor, creşterii economice. Este foarte clar: primul-ministru nu poate lipsi de la Consiliul European. Mai este un considerent care trebuie luat în seamă. Problemele UE de natura corelării diferitelor politici ale ţărilor din UE sunt probleme interne, ele au devenit prin forţa lucrurilor probleme interne UE", a spus Marga, la conferinţa organizată la MAE pentru prezentarea priorităţilor mandatului său, întrebat care este poziţia MAE cu privire la reprezentarea la Consiliul European.

Marga a mai spus că din cele 28 de ţări care participă la Consiliul European cel puţin 24 sunt reprezentate de prim-miniştrii.

"Aceste răspunsuri le dau nu ca să şocăm pe cineva, ci le dăm ca să revenim toţi în România, cu tot calmul, la prevederile Constituţiei şi la un pluralism sănătos pe care Constituţia îl încurajează. (...) Din păcate România nu a avut prim-miniştri în ultimii ani care să asume capitolul de reprezentare externă, aşa cum prevede Constituţia, voluminos cum prevede Constituţia. Aşa stând lucrurile, Preşedinţia şi-a extins intervenţia pe o sferă mai mare. Cred că în mod întemeiat premierul Victor Ponta şi-a asumat prevederile Constituţiei, rolul politic pe care i-l conferă şi Constituţia şi toate reglementările legale din România", a declarat ministrul de Externe.