Publicat: 12 Septembrie, 2015 - 13:44
Share

Marți, 15 septembrie 2015, Universitatea din București va conferi distincția de Doctor Honoris Causa lui Andrew David Hamilton, Vicecancelar al Universității Oxford. Ceremonia va avea loc în sala 'Constantin Stoicescu' a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), la ora 13:00.

Andrew David Hamilton a absolvit studii de licență în domeniul chimiei la Universitatea Exeter din Marea Britanie în anul 1974, studii pe care le-a continuat în următorii ani cu un master în știință la o altă instituție de înaltă talie academică — University of British Columbia. A primit titlul de doctor la St John's College în cadrul Universității Cambridge în anul 1980, iar după încheierea studiilor s-a dedicat cercetării, participând la un program de post-doctorat cu laureatul Premiului Nobel, Profesorul Jean-Marie Lehn, în Strasbourg.

În 1981, Andrew David Hamilton a devenit asistent la Princeton University, în 1988 a avansat în poziția de conferențiar la University of Pittsburgh, urmând ca în 1992 să devină profesor la această universitate. A predat de asemenea la Yale University, în cadrul Departamentului de biofizică și biochimie moleculară, dar și la Oxford, în perioada 2009-2015.

Profesorul Hamilton a ocupat, totodată, și importante funcții administrative în cadrul mai multor universități, remarcându-se printr-o excelentă abilitate de conducere. În calitate de Provost la Yale, a ajutat la achiziția unui nou campus, la redeschiderea Yale School of Engineering and Applied Science și a contribuit semnificativ la dezvoltarea curriculumului pentru studenți.

Din ianuarie 2016, profesorul Andrew David Hamilton va fi numit oficial în funcția de Președinte al New York University și va prelua totodată și poziția de profesor de chimie în cadrul instituției.

Performanțele academice ale profesorului Hamilton se bucură de recunoaștere internațională: este membru al mai multor asociații științifice internaționale precum The Royal Society, American Academy of Arts and Sciences, European Academy of Sciences and Arts și câștigător al premiilor Arthur C. Cope Scholar Award al American Chemical Society și Izatt-Christiansen Award for Macrocyclic Chemistry.

Cele 20 de brevete de invenție obținute, 4 cărți publicate, numeroasele articole științifice apărute în reviste științifice indexate ISI, precum și activitatea sa susținută în dezvoltarea educației superioare în toate aspectele sale îl recomandă pe profesorul Andrew Hamilton drept o personalitate marcantă în domeniul științei. Cercetările sale au profunde implicații atât în ceea ce privește aspectele fundamentale, cât și experimentale, fiind îndreptate spre găsirea unor tratamente pentru boli răspândite global.

Prin decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Andrew David Hamilton, Universitatea din București recunoaște meritele unei personalități de excepție care, prin realizările sale științifice, teoretice și experimentale, dar și prin personalitatea de conducere, prin dimensiunile sale etice și umane, a marcat domeniul de vârf de cunoaștere situat la intersecția dintre chimie și biologie.

Comunicat de presă - Universitatea din București