29 septembrie 2022

Angajată a Casei Judeţene de Pensii Bihor, trimisă în judecată de către DNA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi:

GUŢ ANA, la data faptelor medic expert al asigurărilor sociale, angajată a Casei Judeţene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacităţii de muncă, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (334 acte materiale),

Două persoane fizice fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată,

Două persoane fizice fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

Inculpata Guţ Ana, în calitatea menţionată, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi primit, în mod repetat (de 334 ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani (în valoare de 51.970 lei şi 3.330 euro), care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile şi propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile).

De situaţia menţionată a profitat şi inculpata Coşa Violeta Dorina, care în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, în calitate de asistent medical, angajată la cabinetul medicului Guţ Ana din cadrul aceleiaşi instituţii, ar fi primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu şi de asemenea, ar primit de la inculpata Guţ Ana, în mod repetat, sume de bani despre care ştia că reprezintă o parte din sumele pe care medicul le primise în mod necuvenit.

Cu inculpata Coşa Violeta Dorina, asistenta medicală, angajată a Casei Judeţene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacităţii de muncă în cadrul cabinetului medicului asigurărilor sociale Guţ Ana, procurorii au încheiat, în prezenţa avocatului, un acord de recunoaştere a vinovăţiei, aceasta recunoscând comiterea infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată (36 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (23 acte materiale). Acordul prevede o pedeapsă de doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare.

În prezenta cauză au fost identificaţi 14 intermediari, persoane fără calitate specială care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat-o pe inculpata Guţ Ana să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale.

Dintre aceştia, patru au fost trimişi în judecată prin prezentul rechizitoriu.

Cu alţi 10 dintre inculpaţi, întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită reţinute în sarcina acestora şi au solicitat încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, în cauză au fost încheiate 10 acorduri, pentru pedepse cuprinse între doi ani şi doi ani şi şapte luni închisoare cu suspendare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani (2.427.255 lei identificate la percheziţiile domiciliare) şi asupra acţiunilor / instrumentelor financiare / bunurilor puse sub sechestru.

Facem precizarea că trimiterea în judecată şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019. Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE