Publicat: 3 August, 2020 - 12:54
Share

La solicitarea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău, judecătorii Curţii de Apel Bacău au dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile (cu începere de la 31 iulie 2020), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, faţă de fiecare dintre următorii inculpaţi:

PÂSLARU AUREL, la data faptei şeful Ocolului Silvic Comăneşti (Bacău) din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, COMĂNECI SORIN-VELU, la data faptei şef district I Asău, ŞTEFANCU CONSTANTIN, la data faptei şef district III Nogea, CORBU LIVIU, la data faptei şef district VI Ghimeş-Palanca, COLPOŞ COSTEL, şef district V Camenca, toţi cei patru din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti (Bacău).

Prezenta cauză are ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de corupţie de către angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurii Romsilva care ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unor societăţi comerciale suma totală de 4.628.070 lei, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.

Din referatul întocmit de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2015 - 2020, cei cinci inculpaţi, în calităţile menţionate mai sus, ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale mai multe sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreţinerea culturilor, degajări, curăţiri) de către societatea oamenilor de afaceri.

În acest context, inculpaţii ar fi pretins şi primit următoarele sume de bani:

- inculpatul Pâslaru Aurel ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea sus menţionată pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comăneşti şi a primit suma totală de 210.000 lei.

Precizăm că, anterior, în data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie şi mai 2018.

- ceilalţi patru inculpaţi ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă şi fără impozit pe profit).

Concret, inculpatul Comăneci Sorin-Velu ar fi primit suma de 995.370 lei, inculpatul Ştefancu Constantin - suma de 980.750 lei, inculpatul Corbu Liviu - suma de 395.450 lei, iar inculpatul Colpoş Costel - suma de 360.250 lei.

În acelaşi context, şi pentru aceleaşi motive, procurorii anticorupţie au dispus faţă de alţi doi angajaţi din cadrul Regiei Naţionale a Pădurii Romsilva, următoarele măsuri preventive:

- control judiciar faţă de inculpatul LEASCU ADRIAN, la data faptei şef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comăneşti Bacău), care ar fi pretins şi primit suma totală de 63.750 lei.

În cazul inculpatului OLTEANU JANOS, şef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti, care ar fi pretins şi primit suma totală de 1.622.500 lei, procurorii anticorupţie au sesizat Tribunalul Bacău cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu. După ce propunerea a fost respinsă de instanţa de judecată, procurorii au depus contestaţie, aflată în prezent în curs de judecare la Curtea de Apel Bacău. În prezent, inculpatul se află sub control judiciar.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. Comunicat de presă - Direcţia Naţională Anticorupţie