6 decembrie 2021

Angel Tîlvăr a primit vizita ambasadorului Republicii Bulgaria în România, Todor Ivanov Churov

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primirea de către domnul senatorul Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, a E.S. domnul Todor Ivanov Churov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România – marţi, 8 iunie 2021

Domnul Senatorul Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, l-a primit, marţi, 8 iunie a.c., pe E.S. domnul Todor Ivanov Churov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România.

În cadrul dialogului, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a exprimat aprecierea pentru nivelul relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Bulgaria, cele două ţări împărtăşind viziuni şi obiective similare în cadrul formatelor de dialog european.

Domnul senator Angel Tîlvăr a subliniat importanţa continuării procesului de extindere a UE, pentru consolidarea unităţii şi solidarităţii în jurul proiectului european.

În context, a punctat mesajul pozitiv pe care politica de extindere îl transmite statelor candidate, esenţial pentru stimularea proceselor de reformă internă şi consolida-rea stabilităţii în regiune.

De asemenea, a evidenţiat contribuţia cooperării bilaterale dintre state la o mai bună înţelegere a provocărilor regionale şi la identificarea unor soluţii viabile pentru progre-sul procesului de extindere a Uniunii Europene.

În continuare, demnitarul român a evidenţiat necesitatea consolidării cooperării economice şi sectoriale dintre cele două ţări vecine, prin valorificarea proiectelor transfrontaliere şi a contactelor interumane, România fiind al doilea partener comercial al Bulgariei, din rândul ţărilor UE.

Cele două părţi au salutat lansarea oficială a Conferinţei privind viitorul Europei la data de 9 mai 2021 şi au exprimat dorinţa de a aduce contribuţii de substanţă la dezbaterile care vor avea loc pe teme de interes pentru cetăţenii europeni. Totodată, şi-au exprimat interesul pentru Strategia de reformare a Spaţiului Schengen, lansată de Comisia Europeană cu câteva zile în urmă, prin care se solicită Consiliului luarea măsurilor necesare astfel încât România, Republica Bulgaria şi Republica Croaţia să devină membre ale spaţiului fără controale la frontierele statelor membre, în baza evaluărilor pozitive pe care cele trei ţări le-au primit.