Publicat: 28 Februarie, 2012 - 19:00
Share

Ca urmare a căderilor masive de zăpadă şi a vremii capricioase, inundaţiile par a fi iminente. Însuşi premierul Mihai Răzvan Ungureanu a atenţionat autorităţile să se pregătească pentru „o primăvară plină de apă”. Estimările meteorologice prevestesc de asemenea încălziri ale vremii, anunţând astfel un posibil dezastru pentru vrânceni şi nu numai”, avertizează deputat PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, conform unui comunicat de presă.

Prezentăm documentul:
”Alocarea insuficientă de fonduri pentru ca acele cantităţi masive de zăpadă care au căzut în luna februarie în Vrancea să fie îndepărtate cât mai mult de locuinţele oamenilor şi să mărească astfel marja de siguranţă în eventualitatea unor încălziri bruşte de temperatură m-au determinat să solicit primului ministru printr-o interpelare urgentarea alocării sumelor de bani necesare pentru continuarea deszăpezirilor şi transportarea zăpezii.

Deşi în şedinţa de guvern din 21 februarie 2012, judeţului Vrancea i-a fost alocată suma de 2.360 mii lei, în urma unor eforturi comune făcute de Consiliul Judeţean Vrancea şi de autorităţile locale de a face o evaluare a necesarului de fonduri pentru deszăpezire, s-a constatat că, suplimentar faţă de suma alocată în şedinţa de guvern, ar mai fi necesari 6778 mii lei.

Pe lângă solicitarea referitoare la alocarea sumelor de bani mai sus amintite, am cerut primului ministru să facă cunoscute, din timp, măsurile pe care le are în vedere pentru a preîntâmpina posibilele inundaţii pentru ca Vrancea nu mai are voie să repete episodul inundaţiilor din 2005, iar neglijenţa guvernanţilor nu mai poate fi tolerată.

Am făcut acest demers şi ca urmare a unei estimări a companiilor de asigurări  în privinţa efectelor pe care le-ar avea inundaţiile în Vrancea şi care ne arată că numărul de case afectate de o asemenea urgie ar fi de 599 iar valoarea daunelor estimate se ridică la aproximativ 1.8 milioane euro în condiţiile în care din cele peste 99.000 de locuinţe din mediul rural din Vrancea, doar 10% au o poliţă de asigurare obligatorie.

În opinia mea şi ca urmare a efectelor inundaţiilor din 2005 cred că numărul locuinţelor afectate de inundaţii ar putea fi mai mare decât cel estimat.

Trebuie acordată o atenţie sporită măsurilor de prevenire şi trebuie evitate situaţiile apărute în gestionarea problemelor generate de viscolul din luna februarie atunci când reprezentanţii guvernului în teritoriu au fost o frână în rezolvarea problemelor decât un factor decisiv în soluţionarea lor”.