27 mai 2022

Angel Tîlvăr la COSAC: Extinderea UE în Balcanii de Vest reprezintă o şansă istorică pentru regiune

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participând la Reuniunea COSAC găzduită de Slovenia, cu ocazia deţinerii de către această ţară a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, senatorul Angel Tîlvăr a subliniat importanţa pe care ţara noastră o acordă extinderii UE în Balcanii de Vest.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile făcute în timpul preşedinţiei slovene, în ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, întărirea relaţiei transatlantice precum şi în desfăşurarea unui proces credibil de extindere a UE, într-un context de volatilitate politică crescută în regiune.

În acelaşi timp, candidaţii la extindere trebuie motivaţi pentru afirmarea opţiunilor strategice pro-europene, în paralel cu încurajarea reformelor care să garanteze împărtăşirea aceluiaşi sistem de valori cu al celorlalte ţări membre UE.

Accederea la UE trebuie bazată pe îndeplinirea criteriilor agreate, în special în domeniile fundamentale. Acest lucru este absolut necesar şi reprezintă baza unei extinderi bazate pe modernizare şi progres.

Merită salutată reafirmarea în Pachetul de extindere 2021 a evaluării pozitive şi a recomandărilor în ceea ce priveşte începerea efectivă a negocierilor care vizează Albania şi Macedonia de Nord şi organizarea primei Conferinţe Interguvernamentale până la finalul acestui an. Aceste subiecte au fost şi pe agenda discuţiilor pe care demnitarul român le-a avut cu ocazia primirii ambasadorilor Albaniei şi Macedoniei de Nord, la Bucureşti, anul acesta.

Un dialog constructiv ajută la identificarea celor mai bune soluţii şi a unui consens care să deblocheze situaţiile aflate în divergenţă.

Totodată, Planul Economic de Investiţii anunţat pentru regiune, deschide noi oportunităţi pentru o revenire economică pe termen lung, pentru economia verde şi tranziţia digitală.

Angel Tîlvăr
Senator PSD de Vrancea