3 decembrie 2021

Angel Tîlvăr: Noul an şcolar – incertitudine, de la A la Z

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste doar şase săptămâni, aproximativ trei milioane de elevi vor începe cursurile. În ce condiţii? Nimeni nu ştie! După un an de haos, de teamă de îmbolnăvire, de chin în online sau de căutarea unor soluţii care să aducă la poartă temele şi lecţiile, aşteptăm, din păcate, un nou an şcolar, sub semnul aceleiaşi incertitudini, de la A la Z.

În ce condiţii va începe şcoala? Va începe şcoala faţă-în-faţă sau în online? Se va organiza testare pentru elevi şi profesori în şcoli? Ce fel de teste vor fi folosite, când vor fi achiziţionate şi cine le va administra? Vor avea toţi elevii acces la tablete şi la internet, dacă se va impune? Vor purta elevii mască la clase sau la orele de sport? Dacă da, cine va suporta costul măştilor? Dar al testelor? Vor fi obligaţi profesorii nevaccinaţi să se testeze pe cheltuiala lor? Vor fi făcute anchete epidemiologice reale în eventualitatea unor infectări în unităţile şcolare? Ce măsuri de sprijin avem pentru părinţii care vor trebui să stea acasă să-şi supravegheze copiii, dacă se închid din nou şcolile? A fost suplimentat efectivul de microbuze şcolare pentru utilizarea, în condiţii de pandemie, a mijloacelor de transport? Au şcolile bani pentru mijloace igienico-sanitare?

Iată doar câteva întrebări la care „Coaliţia dezastrului de dreapta” este obligată să răspundă în faţa milioanelor de elevi, dascăli şi părinţi care se pregătesc pentru începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă.

În lipsa unor certitudini, starea de haos şi impredictibilitate poate doar să alimenteze confuzia în care se află toţi cei care sunt implicaţi în sistemul de educaţie, confuzie alimentată şi de mesajele autorităţilor privind evoluţia numărului de infectări cu tulpina Delta a virusului.

Domnilor şi doamnelor care ar trebui să guvernaţi! Ar trebui să comunicaţi permanent cu cetăţenii si să le oferiţi lămuriri privind proceduri şi variante de avut în vedere! Nu frici fără soluţii! Aţi convins românii să fie reticenţi la vaccin prin lipsa voastră de credibilitate. Aţi ales să achiziţionaţi vaccinuri pentru trei Românii în loc să cumpăraţi teste pentru copii. Aţi ratat toate ţintele de protecţie sanitară în timpul pandemiei pentru că v-a preocupat mai mult lupta pentru putere, cu orice preţ. Aţi făcut împrumuturi în numele mai multor generaţii fără să daţi nicio explicaţie de ce şi pentru ce.

Un an şcolar compromis este deja suficient. Nu este nevoie de încă unul ca să vă arătaţi incompetenţa. Încetaţi să vă mai jucaţi cu viitorul copiilor!

Angel Tîlvăr
Senator PSD de Vrancea