Publicat: 15 Mai, 2015 - 16:40
În cadrul vizitei în Republica Elenă

Aflat la Atena într-o vizită de lucru, în perioada 14 — 17 mai 2015, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut, la sediul Ambasadei României în Republica Elenă, o întrevedere cu lideri ai mediului asociativ românesc din Atena, Aspropirgos și Salonic. La reuniune au participat ambasadorul României în Republica Elenă, Lucian Fătu, consulul general al României la Salonic, Martin-Ladislau Salamon, consulul onorific al României la Patra, Mariana Crăciun, preotul paroh Mihai Vulcănescu, precum și reprezentanți ai mass media de limba română.

Reprezentanții asociațiilor românești au mulțumit pentru sprijinul de care beneficiază din partea României  și au prezentat activitățile pe care le desfășoară, cu un accent deosebit pe proiectele din domeniul educației. Oficialul român a trecut în revistă  programele și acțiunile proprii ale Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cum ar fi Programul de Tabere 'ARC', de care beneficiază și în acest an un număr important de copii și tineri etnici români de pretutindeni.   Au fost  discutate o serie de aspecte legate de sesiunea de finanțare prin intermediul căreia statul român sprijină proiectele comunităților românești. Dezbaterea a inclus, de asemenea, principalele preocupări ale comunității românești din Republica Elenă.

Ministrul delegat Angel Tîlvăr a vorbit despre avantajele pe care le poate prezenta colaborarea  în cadrul mediului asociativ românesc, prin dezvoltarea de proiecte mai vizibile, mai ample și cu un impact semnificativ la nivelul comunității.   Demnitarul român a insistat asupra importanței pe care o au cursurile de limbă, cultură și civilizație românească pentru tinerele generații, atât în sensul conservării spiritului identitar, cât și pentru prevenirea problemelor legate de potențiala reinserție în sistemul de educație din România.

Totodată, ministrul delegat a oferit date cu privire la procesul de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni, prin dezbaterea — în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate — a metodologiei de desemnare a participanților la această manifestare. Au fost prezentate stadiul și perspectivele activității Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, în scopul garantării exercitării dreptului la vot în cele mai bune condiții pentru toți românii, oriunde s-ar afla aceștia în lume.