Publicat: 25 Ianuarie, 2017 - 15:11
Share

Raportul publicat miercuri de cãtre Comisia Europeanã cu privire la progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), reconfirmã faptul cã România a fãcut progrese substanțiale în privința obiectivului de referințã nr. 2, iar „Agenția Naționalã de Integritate poate fi consideratã o instituție consacratã, cu un bilanț de activitate semnificativ”.

        Documentul apreciazã faptul cã România dispune de un cadru legal cuprinzãtor în materie de integritate pentru funcționarii publici, iar Agenția Naționalã de Integritate este recunoscutã ca o instituție independentã, care pune în aplicare aceste norme. Experții Comisiei mai noteazã cã bilanțul ANI în ceea ce privește investigarea incidentelor de integritate s-a îmbunãtãțit în mod treptat, rezultatele fiind în mod constant semnificative începând cu anul 2013, tendințã care a fost confirmatã în anul 2016.

        Raportul vorbește și de mãsurile de prevenție adoptate de Agenție în contextul organizãrii alegerilor din anul trecut, precum și de inițiativa de a lansa cursul postuniversitar „Integritate Publicã și Politici Publice Anticorupție”, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

        Cu toate acestea, observația cu privire la „rezistența la punerea în aplicare a rapoartelor Agenției, chiar și atunci când au fost confirmate printr-o hotãrâre judecãtoreascã” este reluatã și în raportul dat publicitãții astãzi. Comisia mai noteazã faptul cã „pachetul de legi în care se definesc situațiile de conflict de interese și incompatibilitãțile pentru funcționarii publici și pentru funcționarii publici aleși sau numiți a fost redeschis în mod periodic în Parlament. Nu a fost posibil sã se instituie un cadru legal clar, consolidat, care sã susținã caracterul sustenabil al reformelor, deși în anii 2015 și 2016 s-au constatat eforturi crescânde din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a promova aplicarea consecventã a legilor în materie de integritate”.

        Potrivit raportului, este important sã se menținã în continuare rezultatele ANI, sã se consolideze acceptarea publicã a normelor de integritate și sã punã accentul pe acțiuni preventive, în special pe asigurarea intrãrii în funcțiune a sistemului PREVENT.