Publicat: 17 Octombrie, 2013 - 19:18
Share

Agenția Națională de Integritate cere Senatului să respecte decizia definitivă a instanţei supreme, care a stabilit că senatorul Daniel Mora a fost în incompatibilitate, arătând că neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti poate atrage noi critici ale Comisiei Europene, în perspectiva raportului MCV de anul viitor.

"Agenția Națională de Integritate solicită Senatului României aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a senatorului Mora Akos Daniel, ca urmare a rămânerii definitive și irevocabile a sentinței nr. 6289/24.09.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu consecința menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia", se arată într-un comunicat de presă ANI, remis, joi, AMOS News.

"Agenţia Naţională de Integritate solicită Senatului României aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel, ca urmare a rămânerii definitive şi irevocabile a sentinţei nr. 6289/24.09.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia", arată joi ANI, într-un comunicat de presă.

ANI a arătat că nepunerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile este de natură a atrage noi critici ale Comisiei Europene, în perspectiva raportului MCV de anul viitor, precizarea fiind făcută în contextul în care Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a luat, miercuri, o decizie prin care a stabilit că nu este de competenţa Senatului să se pronunţe în acest caz.

Totodată, ANI a precizat că Raportul Comisiei Europene din luna ianuarie 2013 a consemnat faptul că "Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar şi atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanţelor".

"Menţionăm faptul că prin funcţie eligibilă se înţelege orice funcţie aleasă. Legiuitorul nu face distincţie între funcţiile eligibile din cadrul autorităţilor publice locale şi cele centrale, singura sancţiune aplicabilă, conform prevederilor legale, fiind cea de revocare din funcţie", se mai arată în comunicatul citat, în care Senatul este acuzat că tergiversează lucrurile exact ca în cazul fostului senator Mircea Diaconu, pentru care Înalta Curte de Casaţie şi Justiție a emis decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate.

Agenţia Naţională de Integritate a menţionat, în finalul comunicatului, că va utiliza toate instrumentele legale şi instituţionale pentru aplicarea deciziilor definitive ale instanţelor judecătoreşti.