Publicat: 30 Martie, 2020 - 14:00
Share

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 30 martie 2020, a 30 de ani de relaţii diplomatice româno-sud-coreene.

Republica Coreea reprezintă prima şi singura ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a încheiat, până în prezent, un Parteneriat Strategic, în anul 2008, fondat pe aceleaşi valori democratice şi pe o viziune comună privind potenţialul amplu de dezvoltare a relaţiei bilaterale.

De-a lungul celor trei decenii de cooperare bilaterală, România şi Republica Coreea au construit o relaţie pragmatică, bazată pe încredere şi sprijin reciproc, care constituie fundamentul unei acţiuni solidare în faţa provocărilor regionale şi internaţionale actuale. În această linie se înscrie achiziţia recentă de echipamente medicale din Republica Coreea, ce contribuie la consolidarea capacităţii autorităţilor române de limitare a răspândirii pandemiei de Covid-19.

Dialogul politic bilateral a fost consolidat recent atât prin vizita oficială la Bucureşti, în octombrie 2018, a preşedintelui Adunării Naţionale a Republicii Coreea şi vizita oficială la Seoul a ministrului afacerilor externe al României, împreună cu ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, în noiembrie 2018, cât şi prin întâlnirea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său din Republica Coreea, doamna Kang Kyung-wha, în decembrie 2019, la Madrid, în marja reuniunii miniştrilor de externe Asia-Europa (ASEM). Cu acest ultim prilej, cei doi miniştri de externe au reiterat angajamentul pentru diversificarea colaborării în plan economic şi investiţional, precum şi în domeniile sănătăţii, educaţiei şi culturii, în contextul valorificării Parteneriatului Strategic bilateral şi a cadrului de cooperare UE - Republica Coreea.

Ministerul Afacerilor Externe al României va continua să acţioneze pentru consolidarea interacţiunilor multisectoriale între cele două ţări, cu beneficii tangibile atât în plan bilateral, cât şi la nivel multilateral.

Relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Coreea au fost stabilite la 30 martie 1990. În acelaşi an, cele două state au deschis ambasade la Bucureşti şi Seoul.