6 decembrie 2021

ANL a recepţionat 20 de locuinţe pentru tineri în municipiul Topliţa

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a recepţionat, ieri, în municipiul Topliţa (jud. Harghita), 20 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

Locuinţele, respectiv 7 garsoniere şi 13 apartamente cu 2 camere, au fost construite în str. Sportivilor f.n., pe un regim de înălţime S+P+4E (subsol +parter+4 etaje), valoarea investiţiei fiind de 2.738.533,87 lei (inclusiv TVA).

Până în prezent, la nivelul judeţului Harghita, ANL a finalizat, în cadrul aceluiaşi program, 840 de unităţi locative, situate în localităţile:

– Odorheiu Secuiesc (254 de unităţi locative);
– Topliţa (65 de unităţi locative);
– Cristuru Secuiesc (64 de unităţi locative);
– Miercurea Ciuc (152 de unităţi locative);
– Băile Tuşnad (32 de unităţi locative);
– Vlăhiţa (93 de unităţi locative);
– Plăieşii de Jos (6 unităţi locative);
– Borsec (20 de unităţi locative);
– Gheorgheni (40 de unităţi locative);
– Tulgheş (24 de unităţi locative);
– Corund (32 unităţi locative);
– Avrameşti (10 unităţi locative);
– Praid (32 de unităţi locative);
– Porumbenii Mari (14 unităţi locative).

* * *

Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

Sumele necesare finanţării programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), din bugetele locale, precum şi din alte surse legal constituite.