Publicat: 18 Septembrie, 2020 - 13:02
Share

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), a recepţionat, astăzi, în oraşul Târgu Ocna (jud. Bacău), 48 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

Locuinţele (39 de apartamente cu o cameră şi 9 apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada 1 Mai nr.13, cu regim de înălţime Sth+P+4E (subsol tehnic+parter+4 etaje). Valoarea investiţiei este de 5.422.635,27 lei (inclusiv TVA).

Până în prezent, în judeţul Bacău, ANL a finalizat, în cadrul aceluiaşi program, 1.381 de unităţi locative în localităţile:

- Bacău (740 de unităţi locative);

- Moineşti (106 unităţi locative);

- Comăneşti (40 de unităţi locative);

- Oneşti (200 de unităţi locative);

- Târgu Ocna (163 de unităţi locative);

- Dărmăneşti (36 de unităţi locative);

- Slănic Moldova (48 de unităţi locative);

- Buhuşi (48 de unităţi locative)

* * *

Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autorităţile publice locale a preţului de vânzare al locuinţelor, stabilită prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei publice nr. 3519 din 29 iulie 2020 şi valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 2.996,00 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.