27 iunie 2022

ANOSR este gazda unei noi întruniri a liderilor studenţilor din Europa!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 22-26 noiembrie, ANOSR organizează ediţia a 81-a a Adunării generale a Organizaţiei Europene a Studenţilor – European Students’ Union – ESU Board Meeting! Acesta reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale ESU, reunind aproximativ 100 de lideri ai studenţilor, reprezentanţi a 45 de federaţii naţionale ale studenţilor din 40 de ţări membre ale Spaţiului European al Învăţământului Superior (SEIS). Din nefericire, în contextul evoluţiei situaţiei pandemice, evenimentul programat să se desfăşoare în Timişoara va fi organizat în format online.

Evenimentul este format din multiple întâlniri şi dezbateri ale reprezentanţilor studenţilor pe tema învăţământului superior la nivel european, ce vor contura strategia organizaţiei pentru următorii ani şi vor modela priorităţile reprezentanţilor studenţilor. Dintre subiectele abordate, amintim neurodiversitatea, asigurarea calităţii în învăţământul superior sau proprietatea intelectuală în educaţie.

Deschiderea oficială va avea loc luni, 22 noiembrie, ora 11:00, aceasta fiind transmisă live pe paginile de facebook ale ESU şi ANOSR. Printre invitaţii ce au confirmat prezenţa în cadrul deschiderii se află doamna Ligia Deca, Consilier prezidenţial în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a României şi domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei.

În acelaşi context, ANOSR organizează alături de ESU, luni de la 14:40 şi o consultare de amploare a studenţilor de la nivel european, sub egida Conferinţei privind viitorul Europei cu titlul „The future of the EU and the future of Education – what’s in for students?”. Aceasta are rolul de a contura o serie de propuneri din partea liderilor studenţilor, pornind de la nevoile identificate la nivel local şi naţional, pe diferite teme prioritare pentru viitorul Uniunii Europene, precum drepturile studenţilor, dimensiunea socială a învăţământului superior, libertatea academică, digitalizarea sau rolul UE în investiţiile în educaţie. În cadrul dezbaterii vor fi transmise mesaje din partea reprezentanţilor Comisiei Europene, a Asociaţiei Europene a Universităţilor şi a Guvernului Sloveniei, următoarea ţară care va deţine preşedinţia Consiliului UE.

Fiind singura federaţie reprezentativă a studenţilor din România la nivel internaţional, ANOSR a fost mereu un actor relevant, alăturându-se mişcării de reprezentare a studenţilor la nivel european de aproape 20 ani. Suntem onoraţi să găzduim, din nou, acest eveniment în cadrul căruia liderii mişcării studenţeşti din Europa se vor întâlni pentru a dezbate cele mai ardente probleme ale studenţilor din Europa şi impactul pandemiei, se va aproba documentul strategic privind Asigurarea Calităţii la nivel european din perspectiva studenţilor şi alte poziţii şi rezoluţii.

* * *
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este prima federaţie naţională studenţească, non-guvernamentală şi non-partizană care, de peste 22 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenţilor din România, apărarea şi promovarea drepturilor şi obligaţiilor acestora, cât şi stimularea participării lor la actul educaţional şi la viaţa socială, economică şi culturală.

ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 30 de universităţi, atingând un număr de 112 organizaţii membre, care luptă împreună pentru menţinerea în funcţiune a mecanismului mişcării studenţeşti.

La nivel naţional, ANOSR este parte a Alianţei pentru o Românie Curată şi membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federaţia este reprezentantul legitim al studenţilor din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene a Studenţilor (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenţii.