27 iunie 2022

Anotimpul feminităţii” la Casa Artelor Dinu Lipatti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Recital Extraordinar de poezie şi muzică din creaţia feminină românească, în Premieră absolută de Ziua Internaţională a Femeii

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită în Salonul de muzică duminică, 7 martie 2021, de la orele 19:00, să celebrăm împreună Ziua Internaţională a Femeii cu Recitalul Extraordinar de poezie şi muzică din creaţia feminină românească – „Anotimpul feminităţii” – susţinut de actriţa Irina Movilă, violoncelistul Dan Cavassi şi pianista Eliza Puchianu, o producţie realizată în Premieră absolută de Casa Lipatti special pentru acest Eveniment.

Ziua Internaţională a Femeii a fost adoptată în 1977 printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, celebrând anual la data de 8 martie realizările femeilor, modul în care acestea au influenţat şi continuă să influenţeze lumea, prin viziunea, creaţia şi arta lor.

Dorind să omagieze talentul, graţia şi sensibilitatea feminină românească, Centrul Cultural Casa Artelor Dinu Lipatti vă oferă în dar această producţie în Premieră absolută, realizată după viziunea regizoarei Alice Barb, pe un scenariu creat de actriţa Irina Movilă şi de violoncelistul Dan Cavassi, ce reuneşte o selecţie de poezii şi compoziţii ale unor minunate artiste din toate generaţiile.

Astfel, programul conţine poezii de Maria Banuş, Nora Iuga, Ana Blandiana, Magda Isanos, Constanţa Buzea, Veronica Porumbacu, Otilia Cazimir, Nina Cassian, Saviana Stănescu, îmbrăţişate armonios de compoziţiile semnate de Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Laura Ana Manzat, Irina Hasnaş, Carmen Cârneci şi Laura Manolache, trei dintre aceste compoziţii fiind interpretate în Premieră mondială absolută.

Actriţa Irina Movilă a jucat de-a lungul carierei sale în numeroase filme. A absolvit în 1991 Academia de Teatru şi Film, la clasa profesorului Mircea Albulescu, interpretând roluri celebre şi deosebit de complexe atât pe scena marilor teatre din ţară şi din străinătate, cât şi în faţa camerei de filmat, fiind solicitată frecvent să facă parte din juriile de specialitate la festivalurile de profil. Mare iubitoare de poezie, este invitată deseori să susţină Recitaluri din creaţia lirică românească şi internaţională acompaniată de alţi artişti valoroşi. De-a lungul carierei a primit nominalizări şi premii: „Cea mai bună actriţă” la Festivalul Lumilor Latine, la Arcachonn, Franţa, „Cea mai bună actriţă” la Festivalul de film de la Geneva, „Cea mai valoroasă speranţă a cinematografului european”.

Violoncelistul Dan Cavassi a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu”, la clasa prof. Paul Ochialbi şi George Cocea, şi Academia de Muzică bucureşteană la clasa prof. George Iarosevici. Se specializează la Paris cu Antonio Janigro, apoi la Geneva cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica „George Enescu”, unde activează şi în prezent. Împreună cu clarinetistul Cristian Mancaş şi pianistul Viniciu Moroianu fondează trioul „Pro Musica” în 2010. În anul 2005 a fost decorat de Preşedinţia României cu medalia Ordinul Cultural Clasa I pentru întreaga sa activitate artistică.

Pianista Eliza Puchianu şi-a început educaţia muzicală în 1997. Este licenţiată în pian principal la Royal Irish Academy of Music în 2015 şi admisă la Boston Conservatory în programul Master of Music in Piano Performance 2016-2018. Activitatea camerală numără recitaluri în: Ulm (Germania), Vilnius (Lituania), Paris (Franţa), Padova, Veneţia (Italia), Bratislava (Slovacia), Viena (Austria), Isle of Man (Marea Britanie), Dublin (Irlanda). Experienţa profesională de acompaniatoare enumeră colaborări cu Dublin Opera Briefs, Concursul Internaţional George Enescu 2014, Wexford Opera Festival (Irlanda) şi Edinburgh Festival (Scoţia). Ca solistă cu orchestra a debutat pe scena Ateneului Roman în 2006 şi în 2008 a concertat alături de Orchestra Naţională Radio.

Aşadar, duminică 7 martie 2021, de la orele 19:00, vă invităm să fim împreună din nou în Salonul de muzică al Casei Lipatti, respectând toate măsurile sanitare şi de distanţare fizică în vigoare. Salonul va putea fi ocupat în proporţie de 30 la sută din capacitate, intrarea la Spectacol fiind liberă, numai cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63, până vineri, 5 martie 2021, la orele 16:00.

Conceptul Evenimentului Ziua Internaţională a Femeii, Ediţia a II-a, aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.