Publicat: 9 Noiembrie, 2014 - 15:42
Share

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a explicat într-un interviu pentru site-ul bancherul.ro cum s-a ajuns de la afișarea la bancomat a comisioanelor plătite efectiv pentru fiecare tranzacție, la o variantă mai apropiată de dorințele băncilor.

Mai exact, ANPC a schimbat forma inițială a Ordinului prin care impunea afișarea la bancomat a tuturor comisioanelor percepute pentru tranzacții cu cardul bancar, trecând de la afișarea sumelor fixe, în lei, la afișarea comisioanelor sub formă procentuală, ceea ce s-ar putea să nu le spună mare lucru clienților.

”Pentru a evita ca acest Ordin să implice costuri care pot fi transferate către consumatori, am preferat să le acordăm băncilor un termen de 120 de zile pentru a putea implementa Ordinul în forma aceasta. După ce vor fi implementate aceste reglementări, ne vom consulta cu reprezentanții băncilor și vom identifica soluții și termene realizabile în așa fel încât consumatorii să fie informați complet, corect și precis, adică comisioanele să fie afișate în sumă fixă”, spune Marius Dunca, președintele ANPC.

Dunca dă asigurări că în cele din urmă Ordinul va fi implementat în forma inițială, însă nu poate preciza momentul în care se va întâmpla asta.

Mai mult decât atât, ANPC a fost de acord să nu fie afișate comisioanele decât la bancomatele băncii emitente a cardului. La bancomatele altor bănci va fi afișat doar un mesaj de avertizare, deoarece, potrivit lui Marius Dunca, afișarea comisioanelor ar presupune un procedeu complex cu o durată de implementare de minimum un an și jumătate.