Publicat: 20 Decembrie, 2015 - 15:00
Share

Cozonacii nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Dar cei mai mulţi dintre cozonacii din magazine conţin între 4 şi 15 aditivi alimentari. O dovedeşte un studiu făcut de Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului. Pe eticheta celui mai căutat desert de Sărbători sunt enumerate ingrediente de care bunicile noastre nu au auzit niciodată.

Cozonacii brutăriei din Salonta sunt făcuţi după o reţetă proprie. Administratorul brutăriei recunoaşte că pe lângă ingredientele clasice, foloseşte şi aditivi şi conservanţi, însă doar în cantităţi foarte mici.

„Jucătorii care au solicitat cozonacul de la noi doresc garanţii de la 30 la 90 de zile. Ceea ce pentru noi a trebuit să găsim soluţii pentru a păstra prospeţimea cozonacului şi calitatea”, spune Vasile Crişan, administratorul unei brutării.

“Folosim în mare parte aditivi naturali: caroten, betacaroten şi ca şi parte de aditivi de sinteză folosim caramelul amoniacal. Iar la partea de conservanţi acolo folosim cei acreditaţi de Uniunea Europeană, proprionatul de calciu care îl folosim la aluat şi sorbatul de potasiu care îl folosim la umplutură”, declară inginerul Radu Nistor, director de productie.

În apropierea sărbătorilor, brutăria din Salonta produce, în medie, 3.000 de cozonaci pe zi, care ajung pe rafturile magazinelor din toată ţara, la preţuri între 10 şi 30 de lei.

"E mai comod, e mai convenabil, nu avem timp. Acum o dată într-un an nu ne uitam la aditivi şi la conservanţi şi la restul", spune o consumatoare.

Legislația îi obligă pe producători să treacă toate ingredientele pe etichetă, așa că este ușor de deosebit un cozonac cu mulţi aditivi, de unul cu o rețetă mai aproape de cea tradițională.

„Cincisprezece aditivi conține acest cozonac, așa cum reiese din studiul specialiștilor de la Protecția Consumatorilor. În schimb, acest cozonac, care respectă rețeta tradițională, nu este la fel de voluminos, din cauza lipsei de E-uri. Prețul, în schimb, este mult mai mic la cozonacul nesănătos - 6 lei, față de 13 lei”, relatează Adela Mohanu, reporter Digi24.

„Din păcate, pe teritoriul României, legislația permite indiferent câți coloranți și aditivi sunt menționați pe etichetă și sunt din lista celor permiși”, informează Sorin Mierlea, președinte ANPC.

Uneori, însă, chiar şi aditivii acreditaţi de Uniunea Europeană pot avea efecte adverse.

„Pe lângă efectele pe care le bănuim cu toții, cancerigene, așa, în ani de zile, nu pe moment, sigur că pot induce și dereglări metabolice. Modificări de glicemie, colesterol, trigliceride, deci inclusiv analizele se pot modifica”, declară Mirela Bogdan, medic nutriționist.

Românii manâncă în perioada Crăciunului și a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, de zece ori mai mulţi decât într-o lună obişnuită.