Publicat: 21 Februarie, 2014 - 20:34

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a iniţiat o acţiune tematică naţională care a avut ca obiect verificarea calităţii unor produse alimentare(salam feliat ambalat în vid, capete de salam în vid, dar şi alte mezeluri).
Controlul s-a desfasurat in toate marile magazine din tara si a pornit ca urmare a unei sesizari a unui consumator din jud. Timis care reclama calitatea produselor, aspect, culoare si miros modificate cu aspect alterat.
Date totale control(20&21.02.2014)- control la rafturile de comercializare a produselor.

- Au fost verificati 222 operatori economici si 16.526 kg de produse din carne.
Au fost oprite definitiv de la comercializare 3. 456 kg si oprite temporar de la comercializare 2.413 kg.
Total amenzi 370.000 lei
Principalele aspecte constatate:
- Ambalaj devidat cu afectarea caracteristicilor de siguranta ale producatorului.
- Produse ambalate fara elemente de identificare cee ce a condus la concluzia ca produsul este nesigur si la scoaterea acestuia de la comercializare.
- Neconcordanta intre datele produsului original si cel feliat
- Capete de salam la care lipseau data durabilitatii minimale, precum si a elementelor de caracterizare(jud. Cluj), cu o culoare modificata atat la interior, cat si in profunzime, cu miros acru- alterat, in pungi devidate prin exprimari de lichid, ambalaj bombat, nespecific(Bucuresti).
- prin afisarea steagului romanesc pe produs de provenienta UE, chiar daca era ambalat in Romania se inducea ideea ca este un produs romanesc
- Neconcordanta intre tara de origine (UE) care aparea in documente si prezentarea originii la raft, ca fiind un produs romanesc.

Date control 20.02.2014
- Au fost controlate 38 unitati de comercializare si a fost verificata o cantitate de 7.900 kg.
Masuri aplicate:
- Au fost retrase definitiv de la comercializare 2.678 kg (ambalaj deteriorat, devidate, semne organoleptice modificate);
- O cantitate de 4.245 kg de produse de la ambalator a fost permisa la comercializare de azi, pana pe 24 februarie data durabilitatii stabilita de producator ;
- in documentul de control s-a specificat ca ambalatorul sa prezinte documentele de provenienta pentru loturile aflate acum pe piata la comercializare ;
- au fost aplicate amenzi in valoare de 77.000 lei.

21.02.2014
Controlul s-a extins in toate hypermarketurile din tara.
Au fost controlate 184 unitati comerciale.
Date sintetice:
- a fost comntrolata o cantitate de 8.626 kg
Masuri aplicate:
- a fost oprita definitiv de la comercializare o cantitate de 778 kg
- au fost oprite temporar de la comercializare o cantitate de 2.413 kg
Cuantum amenzi 293.000 lei


Conform specificatiei tehnice puse la dispozitie, ambalatorul declara ca termenul de valabilitate este de 42 zile de la data livrarii, fara insa a fi precizata data durabilitatii minimale a producatorului si contrar declaratiei de conformitate emisa de producator unde pentru produsul livrat in data de 14.02.2014 (probabil receptionat in 17.02.2014) prevede o data a expirarii de 24.02.2014.
Specificatiile tehnice elaborate de ambalator permit prelungirea DDM doar in situatia ambalarii in atmosfera controlata, cu ajutorul gazelor avizate sanitar, in temeiul HG 106/2002 privind etichetarea produselor, anexa 1. Pe eticheta trebuie sa existe mentiunea „ambalat in atmosfera protectoare”, aspect neprecizat pe etichetele produselor in discutie.
Pentru loturile comercializate anterior nu au fost puse la dispozitie documente de provenienta de la producator.