Publicat: 1 Mai, 2017 - 15:14

Pilonii armonici bine așezați ai muzicii baroce se instalează preț de câteva zile la Istanbul. Începe Bach & Love Spring Days, iar România are onoarea să deschidă festivalul organizat de Hakan Erdogan Productions. Așadar, la ediția a XIV — a, cvartetul Ansamblului Baroque Transylvania va cânta primele note, la cererea expresă a organizatorului.

Institutul Cultural Român de la Istanbul susține participarea ansamblului baroc în cadrul acestui eveniment deosebit de important al primăverii.

Festivalul de muzică barocă se întinde pe o perioadă de 8 zile și va avea loc la Deniz Müzesi, aflat pe Barbaros Hayrettin Iskelesi Sok. Beșiktaș. Românii vor cânta în data de 5 mai 2017, de la ora 18.30.

Ansamblul Baroc Transylvania se dedică încă din 1995 interpretării muzicii baroce, cu precădere a celei autohtone. Folosind cópii ale unor instrumente din Barocul muzical, ansamblul se preocupă și de muzica transilvăneană contemporană, interpretând în audiție absolută lucrări de Hans Peter Türk, Adrian Borza, Dan Voiculescu, Adrian Pop și Cornel Țăranu. Activitatea formației este documentată prin cinci CD-uri și un DVD, transmisii radio, TV și apx. 500 de concerte. În afara participării la festivaluri de gen din țară, la ceremonii și recepții organizate de Președinția României sau misiuni diplomatice, ansamblul a efectuat numeroase turnee în Europa: Germania, Olanda, Elveția, Austria, Italia, Belgia, Franța, Portugalia, Anglia, Ungaria, Republica Moldova. Toți membrii ansamblului sunt absolvenți ai Academiei de Muzică 'Gh. Dima' din Cluj, perfecționându-se în continuare prin studii și cursuri de măiestrie organizate în străinătate. Membrii ansamblului desfășoară, de altfel, o foarte bogată activitate concertistică la nivel european și în cadrul altor formații camerale.

Zoltán Majó a fost flautist în orchestra Operei Române din Cluj. Pasiuna lui pentru muzica veche l-a condus și la flautul drept. A urmat cursuri în acest domeniu la Budapesta, Sopron (Ungaria) și Thun (Elveția) cu Sabine și Tuomas Kaipainen/ CH și Anneke Boeke/ NL. Neobosit promotor al muzicii vechi autohtone, a cântat în mai multe formații de muzică veche și a efectuat numeroase înregistrări cu instrumente de epocă. Este fondator și conducător artistic al ansamblului de flaute drepte 'Flauto dolce'. De asemenea predă flaut drept la Academia de Muzică 'Gheorghe Dima' și la Universitatea 'Babeș-Bolyai' din Cluj.

Mátyás Bartha a studiat vioara la Academia de Muzică 'Gh. Dima' din Cluj (clasa prof. István Ruha) și la Academia de Muzică din Budapesta cu prof. Sandor Devich. A câștigat numeroase premii la concursuri de muzică de cameră, printre altele un premiu special pentru cea mai bună interpretare a unui cvartet de Bartók. Din 2001 este angajat al orchestrei simfonice din Basel (Elveția). Are o bogată activitate concertistică în diverse formații camerale sau în calitate de solist, care include apariții pe scene europene și sud-americane.

Ciprian Câmpean a studiat violoncelul la Academia de Muzică 'Gh. Dima' din Cluj (clasa prof. Vasile Jucan) și a participat la cursuri internaționale de măiestrie (muzică de cameră și violoncel). În prezent cântă în orchestra Filarmonicii de stat 'Transilvania' din Cluj, colaborând frecvent cu Opera Română de Stat din Cluj. Ca membru al cvartetului de coarde 'Arioso', al Ansamblului Baroc 'Transylvania', al ansamblului de muzică veche 'La Follia' și al altor formații de muzică de cameră, desfășoară o bogată activitate concertistică în România și în străinătate.

Erich Turk a fost organist și dirijor de cor la Biserica Evanghelică din Mediaș. În prezent este lector universitar la Academia de Muzică 'Gh. Dima' din Cluj, unde predă orgă, clavecin, bas cifrat și muzică de cameră. A studiat orga la Cluj (cu Ursula Philippi) și la Viena (cu Mihai Rădulescu), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski și Gordon Murray. A participat la numeroase cursuri de măiestrie în Germania, Franța, Elveția, Portugalia și la Moscova. În calitate de solist, dirijor de cor sau membru al unor formații de muzică de cameră are o bogată activitate concertistică, iar în 2000 a fost laureat al concursului internațional de orgă 'J.S. Bach' din Bruges (Belgia). În 2004 obține titlul de doctor în muzică cu o disertație despre stilistica construcției de orgi.

Programul propus este următorul:

Georg Philipp Telemann (1681-1767):

Triosonata in D major for viola d´amore, recorder and basso continuo TWV 42:D15

Adagio — Presto — Con gravita ma non grave — Allegro

Georg Friedrich Händel (1685-1759):

Sonata in A minor op. 1/4 HWV 362

Larghetto — Allegro — Adagio — Allegro

Johann Sebastian Bach (1685-1750):

Suite for violoncello solo in G major BWV 1007

Prelude — Allemande — Courante — Sarabande — Menuett I&II — Gigue

Christoph Graupner (1683-1760):

Triosonata in B flat major for recorder, viola d´amore and basso continuo GWV 217

Largo — Vivace — Largo — Vivace intermission

Johann Georg Pisendel (1687-1755): Sonata in E minor for violin and basso continuo (JunP IV.1) (1720-55)

Largo — Moderato — Arioso — Scherzando

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Capriccio sopra la lontananza del suo fratello dilettissimo BWV 992

Anonymous (Sf. Gheorghe manuscript, 1757): Dance suite

VIDEO:

http://baroque.ro/ansamblul%20baroc%20transylvania%20video.htm

Odată cu participarea la acest festival, ICR Istanbul promovează și prezintă o serie de instrumentiști de valoare din sfera muzicii culte românești în rândul publicului local. Totodată, ICR Istanbul continuă un parteneriat mai vechi și își reconfirmă deschiderea către operatori culturali turci din toate zonele vieții culturale locale.

Hakan Erdogan Productions organizează evenimente prestigioase în Istanbul de peste 20 de ani. Printre acestea, cele mai importante ar fi 'Jazz & Breakfast', unde România este așteptată și în acest an, 'Bach Days' , 'Mozart Days' și alte concerte în locații surprinzătoare, neconvenționale.

http://www.heproductions.com/en/index.html — transmite ICR Istanbul.

Contact:

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul

Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul

tel:(+90212) 292 43 45

fax:(+90212) 292 46 26

email: icr.istanbul@icr.ro

www.icr.ro