30 iunie 2022

Ansamblul monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuşi, trebuie să capete recunoaşterea universală pe care o merită

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputat Ana-Maria Cătăuţă, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO: „Ansamblul monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuşi, trebuie să capete recunoaşterea universală pe care o merită”

Dosarul „Ansamblul monumental de la Târgu Jiu – Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuşi, a fost principalul subiect aflat pe agenda discuţiilor dintre Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO şi Ministerul Afacerilor Externe, din 21 iunie 2022.

A fost o reuniune constructivă, dinamică, în care am identificat paşii concreţi pe care Legislativul şi Executivul îi pot parcurge împreună pentru atingerea acestui scop comun. Aici nu discutăm despre orgolii şi patimi politice, ci vorbim de un obiectiv de ţară, aşa cum şi sculptorul Constantin Brâncuşi a creat pentru universalitate.

Deşi noile politici UNESCO îşi au normele lor, sunt încrezătoare că, dacă ne canalizăm energiile spre acelaşi ţel, depăşim şi acest obstacol. Sunt optimistă că factorii de decizie din România se vor implica pro-activ, atât la nivel de experţi, cât şi prin eforturi de diplomaţie culturală, pentru susţinerea şi promovarea dosarului, aşa cum şi noi o facem la nivelul Comisiei.

Sper că, după această reuniune, vom găsi calea corectă şi soluţia optimă pentru ca Ansamblul lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu să capete recunoaşterea universală pe care o merită.

Notă pentru editori.

Scurt istoric al dosarului:

* UNESCO a solicitat unor grupuri de experţi independenţi să analizeze dacă includerea în Lista Patrimoniului Mondial a siturilor asociate conflictelor recente respectă principiile şi valorile UNESCO

* Experţii au fost unanimi şi au recomandat neincluderea acestora, decizie care afectează şi Ansamblul Monumental „Calea eroilor” de la Târgu Jiu, pe lângă alte dosare din ţări precum Franţa, Belgia, Argentina etc.

* Comitetul Patrimoniului Mondial a decis constituirea unui grup de lucru deschis, format din reprezentanţi ai statelor membre, care să analizeze, independent de experţi, dacă includerea siturilor asociate conflictelor recente respectă principiile UNESCO

* După audierea opiniei statelor membre, concluziile grupului de lucru vor fi prezentate la cea de a 45-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care va avea loc în 2022

* În plus, se doreşte ca fiecare memorial de război să fie analizat, caz cu caz, şi prin prisma valorii sale universale, artistice, nu doar ca un memorial, situaţie care ar aduce, cu siguranţă, într-o lumină favorabilă, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu.

21 iunie 2022
Comunicat de presă – Preşedintele Comisiei permanente comune parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, Ana-Maria Cătăuţă

Sursa foto cdep