Publicat: 29 Octombrie, 2020 - 10:00
Share

Comitetul interministerial pentru coordonarea eforturilor de reducere a birocraţiei si de simplificare a procedurilor administrative (Comitetul DEBIRO) s-a reunit miercuri, 28 octombrie 2020, la Palatul Victoria, sub conducerea secretarului general al Guvernului, Antonel Tănase.

Constituit prin decizia prim-ministrului Ludovic Orban, acest Comitet este condus de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, în calitate de preşedinte, iar activitatea Comitetului este coordonată de secretarul de stat Tony Romani din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

În deschiderea lucrărilor reuniunii, Antonel Tănase a precizat că, în următoarea perioadă, Guvernul trebuie să acţioneze în mod concret, aplicat şi susţinut pentru reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor administrative în vederea eficientizării şi îmbunătăţirii serviciilor destinate oamenilor şi mediului de afaceri.

"Secretariatul General al Guvernului, ministerele şi instituţiile publice din subordinea lor continuă procesul de debirocratizare şi modernizare. Cozile la ghişee şi teancurile de hârtii depuse la registratura instituţiilor trebuie să devină un vis urât, iar românii nu trebuie să îşi mai piardă puţinul timp liber luptându-se să obţină de la instituţiile statului informaţiile care li se cuvin şi serviciile de care au nevoie. Toate serviciile pe care instituţiile publice le vor oferi oamenilor trebuie să poată fi accesate online. Acesta este punctul de la care am pornit discuţiile în cadrul Comitetului pentru debirocratizare", a declarat secretarul general al Guvernului.

Totodată, Antonel Tănase a precizat că, în această perioadă foarte dificilă pentru întreaga lume, este cu atât mai necesar şi important să fie puse la dispoziţia oamenilor soluţiile concrete, simple şi digitale care pot duce atât la prevenirea răspândirii virusului COVID-19, cât şi la îmbunătăţirea vieţii lor.

"Debirocratizarea şi digitalizarea pornesc de la accesul simplu şi rapid la informaţii şi servicii. Acesta este un lucru esenţial pentru un stat funcţional, în care oamenii nu se simt umiliţi atunci când intră în contact cu instituţiile publice. Un demers important al Comitetului DEBIRO este elaborarea propunerii pentru Strategia Naţională de Debirocratizare şi Simplificare administrativă, care va fi supusă atenţiei Guvernului", a mai afirmat Antonel Tănase.

Comitetul DEBIRO se reuneşte lunar pentru a analiza şi aproba propuneri specifice înaintate de către subgrupurile sectoriale de lucru care sunt compuse din reprezentanţii mediului privat, ai societăţii civile şi ai ministerelor sau instituţiilor subordonate acestora.

"Comitetul DEBIRO are ca scop final simplificarea şi eliminarea redundanţelor din legislaţie. Nu vrem să digitalizăm birocraţia, ci să simplificăm cât putem de mult activitatea instituţiilor publice şi să desfiinţăm formularele în format clasic", a declarat Tony Romani, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. El a precizat că proiectele Comitetului DEBIRO vin să completeze activităţile desfăşurate în zona de digitalizare şi e-guvernare de către alte structuri din cadrul instituţiilor guvernamentale.

Printre priorităţile Comitetului DEBIRO se numără finalizarea proiectului Strategiei Naţionale de Debirocratizare şi Simplificare administrativă, lansarea portalului simplificare.gov.ro şi operaţionalizarea primelor iniţiative aplicate unor domenii precum construcţiile şi infrastructura, HoReCa, domeniul financiar-bancar, producţia nonalimentară, dereglementarea IMM-urilor, documentele medical-administrative, raporturile de muncă şi altele.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: