8 octombrie 2022

Antrenamente comune cu partenerii străini, în portul militar Souda din Creta

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marinarii militari şi scafandrii de luptă de incursiune de la bordul puitorului de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” asigură o prezenţă constantă în bazinul mediteranean, prin integrarea în gruparea navală a Operaţiei EUNAVFOR MED „IRINI”. Militarii Forţelor Navale Române participă la operaţia desfăşurată sub stindardul Uniunii Europene, încă de la sfârşitul lunii septembrie, timp în care au executat misiuni de supraveghere a traficului maritim şi de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei.
După mai bine de două luni de misiune în Marea Mediterană, echipajul puitorului de mine şi plase 274 se află în portul militar Souda din Insula Creta, pentru refacerea capacităţii de luptă, în vederea pregătirii următoarelor misiuni încredinţate de comanda grupării navale a operaţiei UE.
Instruirea militarilor români este una continuă, iar aceasta se desfăşoară atât pe mare, timp în care aceştia execută şi misiuni reale, cât şi la cheu sau la bordul navei, şi, nu de puţine ori, este planificată în comun cu partenerii străini participanţi la Operaţia „IRINI”, tocmai pentru a menţine şi dezvolta nivelul de interoperabilitate dintre forţele integrate.
Scafandrii militari români, alături de cei greci şi francezi, ambarcaţi la bordul fregatei „Navarinon” şi la cel al navei de patrulare „Commandante Bouan”, au desfăşurat, în baza militară din Souda, o serie de antrenamente specifice misiunilor de interdicţie maritimă.
De asemenea, marinarii militari români cinstesc valorile ţării noastre nu numai prin misiunile executate în zona de responsabilitate, ci şi prin ceremoniile militare organizate pentru comemorarea şi celebrarea momentelor importante din istoria României. Perioada în care a fost făcută escala în Souda a cuprins şi sărbătorirea Zilei Naţionale, prilej cu care echipajul navei militare 274 a arborat Pavilionul la catarg şi a ridicat Marele Pavoaz, iar comandantul acesteia, căpitan-comandorul Daniel Gheorma, a dat citire mesajului Şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, transmis cu această ocazie.
Pentru puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, urmează încă o lună de misiuni în cadrul Operaţiei EUNAVFOR MED „IRINI”, după care, echipajul navei va reveni, în portul militar Constanţa, la începutul noului an de instrucţie, în luna ianuarie.
Corespondenţă transmisă de locotenent Alexandru Turturică, ofiţerul responsabil cu activitatea de informare şi relaţii publice de la bordul navei.