26 octombrie 2021

Antreprenoriatul şi formarea academică, în atenţia Consorţiului NEOLAiA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cele şapte universităţi europene care fac parte din consorţiul NEOLAiA, printre care şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, au organizat o reuniune, sub coordonarea Universităţii din Jaen, în cadrul căreia au fost abordate diverse iniţiative legate de antreprenoriat, precum şi punerea în aplicare a activităţilor care urmează să fie dezvoltate în lunile următoare.

„Organizăm o întâlnire lunară dedicată fiecăruia dintre pachetele de lucru – proiectul cuprinde în total opt pachete, alături de alte aspecte care vor fi abordate, legate de predare, mobilitate, cercetare…” explică Sebastian Bruque, prorector cu Activitatea de Internaţionalizare de la Universitatea din Jaen.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava coordonează activităţile legate de antreprenoriat, care includ formarea viitorilor antreprenori, un sistem de sprijin pentru studenţii antreprenori, un curs de vară (SUMMA Entrepreneurship), care va servi la recunoaşterea şi susţinerea celor mai inovatoare proiecte, precum şi la crearea de sinergii între studenţii din diferite ţări ale Consorţiului.

În ceea ce priveşte restul activităţilor pe care grupul le va organiza în lunile următoare, iese în evidenţă „Focus Academy”, o versiune prescurtată a uneia dintre activităţile legate de predare, în care fiecare universitate parteneră va realiza un curs legat de una dintre axele tematice cheie ale Consorţiului. Activităţile vor începe, de asemenea, să fie dezvoltate în domeniile de cercetare şi programe extracurriculare.

Consorţiul NEOLAiA (cuvânt care înseamnă „tineret” în limba greacă) este format din Universitatea din Jaen, Universitatea Bielefeld (Germania), Universitatea din Ostrava (Republica Cehă), Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (România), Colegiul de Stat Siauliai (Lituania), Universitatea din Orebro (Suedia) şi Universitatea din Salerno (Italia). Acestea sunt universităţi europene tinere, de dimensiuni medii sau mici, care sunt dedicate mediului lor social şi economic şi au o poziţie proeminentă în clasamente, în special cele care analizează poziţionarea universităţilor tinere, cum ar fi „The Young Universities”. În total, au peste 110.000 de studenţi, 68 de facultăţi şi şcoli, şi mai mult de 350 programe de licenţă şi 250 programe de masterat.

Consorţiul universitar NEOLAiA, al cărui motto este „Tinere universităţi care dezvoltă tinerele talente ale Europei” (Young universities empowering regionally rooted European talents), este realizat în jurul unor pachete de lucru care definesc domeniile de interes ale alianţei: management, mobilitate, predare, antreprenoriat, cercetare, transfer, diversitate, multiculturalism şi multilingvism, precum şi sustenabilitatea acţiunilor proiectului. Scopul este de a genera o structură a resurselor care să faciliteze sinergiile în aspectele menţionate mai sus şi să îmbunătăţească poziţia şi eficacitatea universităţilor care alcătuiesc Consorţiul, pe termen mediu şi lung. În paralel cu organizarea activităţilor, grupul lucrează deja la prezentarea proiectului pentru a atrage finanţare în anul 2022.