Publicat: 3 Octombrie, 2016 - 10:42
Share

Universitatea din București va acorda marți, 4 octombrie 2016, titlul onorific de Doctor Honoris Causa profesoarei Katherine Verdery, personalitate marcantă din domeniul antropologiei, care a contribuit în mod decisiv la promovarea studiului societății socialiste şi postsocialiste din România în mediul academic internațional. Ceremonia se va desfășura la Palatul Facultății de Drept (B-dul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), sala „Constantin Stoicescu”, începând cu ora 11:00.

Katherine Verdery a absolvit studiile de licență la Reed College, Oregon în anul 1970 şi studiile de master și doctorat la Stanford University în anul 1977. Katherine Verdery a fost doctorand şi bursier al Institutului de Studii Sociale Avansate al Stanford University, bursier Russell Sage Foundation, bursier de mai multe ori al National Science Foundation și bursier Wissenschaftskolleg zu Berlin, profesor şi şef de catedră la Johns Hopkins University, profesor şi şef de catedră la City University of New York, profesor şi şef de catedră la University of Michigan. În prezent este distinguished professor la Departamentul de Antropologie de la City University of New York Graduate Center. Prof. Katherine Verdery este preşedintǎ, membrǎ în comitetul executiv şi membrǎ în comitete de lucru ale celor mai prestigioase asociaţii profesionale, fundaţii şi instituţii de cercetare din SUA.

Katherine Verdery este un antropolog celebru în lumea universitarǎ din SUA, specializatǎ în studiul societǎţilor socialiste şi postsocialiste. Lucrǎrile şi cercetǎrile sale au sporit în mod fundamental înţelegerea antropologicǎ a societǎţilor socialiste din Europa de Est şi a celor postsocialiste. Două dintre cărțile sale, The Vanishing Hectare: Property and Value in Postsocialist Transylvania (Cornell University Press, 2003) şi Peasants under Siege: The Collectivization of Romanian Agriculture 1949-1962 (Princeton University Press, 2001, scrisă împreună cu Gail Kligman), au primit premii de la The Society for Romanian Studies, Association for Women in Slavic Studies, Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies, American Sociological Association. 
Alte două dintre cărţile sale, National Ideology Under Socialism (University of California Berkeley, 1991) şi What Was Socialism and What ComesNext (Princeton University Press, 1996), au definit cadrul conceptual al decadelor 1990 şi 2000 în studiile antropologice şi sociologice despre tranziţia postsocialistǎ. Folosind punctele forte ale metodei antropologice, cercetǎrile profesoarei Katherine Verdery – chiar făcute sub supravegherea meticuloasă a statului socialist – au reuşit sǎ ofere o alternativǎ metodologicǎ şi conceptuală, centratǎ pe înţelegerea vieţii cotidiene în relație cu structurile economice şi politice în funcţionarea acestor societǎţi. 
Katherine Verdery a colaborat cu mai multe instituţii de cercetare, învǎţǎmânt superior şi asociaţii profesionale din România: Universitatea din Bucureşti, Colegiul Noua Europǎ-Institut de Studii Avansate, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie din Iași (unde este membră de onoare), Societatea de Antropologie Socialǎ şi Culturalǎ din România. Cǎrţile sale au fost traduse la Humanitas, Editura Institutului European şi Editura Vremea. În urma unei burse obţinute de la National Science Foundation, Katherine Verdery împreună cu Gail Kligman au coordonat o cercetare de mari dimensiuni despre colectivizarea agriculturii în România, la care au participat și cercetǎtori din România.
Universitatea din București este onorată să îi confere profesoarei Katherine Verdery distincția de Doctor Honoris Causa, în semn de recunoaștere a meritelor sale în înţelegerea antropologicǎ a societǎţii socialiste şi postsocialiste din România și promovarea studiului antropologic al societății românești în mediul academic internațional.