Publicat: 1 Decembrie, 2017 - 12:15

Defilarea continuă cu blocul de paradă al Forţelor Navale, care este alcătuit din patru detaşamente, comandate de contraamiralul de flotilă Daniel CĂPĂŢÂNĂ, comandantul Flotei, cu o experiență de 34 de ani în Forţele Navale. În anul 2017, Forţele Navale Române au participat la 16 exerciţii multinaţionale, în Marea Neagră şi Marea Mediterană, dar au reluat şi participarea, după o absenţă de trei ani, la operaţiile Alianţei Nord-Atlantice, din Bazinul Mediteranean, unde Fregata „Regele Ferdinand” a reprezentat România în cadrul Operaţiei “Sea Guardian”, alături de partenerii NATO.

Primul detaşament al Forţelor Navale este comandat de comandorul Cornel Tănăsescu, comandantul fregatei „Mărăşeşti” şi este alcătuit din militari ambarcaţi la bordul navelor din subordinea Comandamentului Flotei, fregate, corvete, nave purtătoare de rachete, dragoare maritime.
Ei au participat la numeroase misiuni şi exerciţii în Marea Neagră, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian, fiind vârful de lance al Forţelor Navale pe mările şi oceanele lumii.

Al doilea detaşament, comandat de locotenent-colonelul Marius Gheorghescu, este alcătuit din militari ai Batalionului 307 Infanterie Marină, o structură unică din Armata României prin specificul misiunilor pe care le poate executa, atât pe apă, cât şi în teren. 
Infanteriştii marini au participat la numeroase exerciţii, alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică, precum Black Sea Rotational Force, Platinum Lion, Sea Shield, Danube Protector, atât în România, cât şi în Europa. 

Al treilea detaşament este alcătuit din studenţi de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, din Constanţa, şi este comandat de comandorul Gabriel Duţă.
Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a împlinit, anul acesta, 145 de ani de la înfiinţare. Este instituţia de învăţământ superior cu cea mai lungă tradiţie din Dobrogea.
 Cadeţii participă în fiecare an la marşul de instrucţie, în apele internaţionale, executat de Nava Şcoală „Mircea”, o adevărată catedrală a mării, aflată în serviciul Forţelor Navale Române din anul 1939. 
Anul acesta Nava Şcoală „Mircea” a executat un marş de instrucţie cu o durată de patru luni şi a făcut escale în 11 porturi din nouă ţări europene, ajungând până în Finlanda. În premieră, în timpul marşului au fost ambarcaţi 110 cadeţi germani, care s-au instruit împreună cu cadeţii români.

Al patrulea detaşament este alcătuit din elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” şi este comandat de comandorul Viorel Roman. 

Forţelor Navale le urmează Comandamentul Logistic Întrunit, comandat de colonelul Ionel CRISTEA. Comandamentul este structura care asigură sprijinul celorlalte categorii de forțe în toate domeniile logisticii operaționale.

În cadrul primului detașament, comandat de colonelul Lucian VIERU, șeful Secției instrucție și doctrină din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, defilează militari din unitățile din compunerea Bazelor logistice teritoriale dislocate pe întreg teritoriul național.

Defilarea Comandamentului Logistic Întrunit este încheiată de detaşamentul Şcolii de aplicaţie pentru logistică „General Constantin Zaharia”, comandat de colonelul Bixi – Pompiliu MOCANU, veteran al teatrelor de operaţii din Angola şi Afganistan.

În acest moment, defilează două detaşamente ale Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, structură de specialitate a Statului Major al Apărării care asigură realizarea, exploatarea şi mentenanţa sistemelori de comunicaţii şi informatică necesar Armatei României la nivel strategic. 

Primul detaşament, comandat de colonelul Gică GHEBAN, este format din militari ai unităților subordonate Comandamentului care au asigurat sprijinul de comunicaţii şi informatică pentru structurile Armatei României în teatrul de operaţii Afganistan.

Al doilea detaşament al Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii este format din elevi al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova şi este comandat de locotenent-colonelul Ovidiu Plopan. 
După 19 ani, „pandurii” Colegiului Naţional Militar din Craiova s-au reîntors, în 2016, în frumoasa familie a liceenilor militari, reluând o tradiţie prin care doresc să dezvăluie simbolul aspiraţiilor generaţiilor trecute şi prezente de a fi permanent în elită. Alături de cei mai buni.

În continuare, vă prezintă onorul detaşamentul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, sub comanda colonelului Daniel DUMITRU.
Blocul de paradă al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este format din ofiţeri studenţi ai programelor de studii universitare de master Conducere interarme. 

Defilează în continuare un detaşament al Academiei Tehnice Militare, instituţie ce a împlinit 68 de ani de învăţământ politehnic militar, comandat de colonelul Iliuţă Vlad, absolvent al Şcolii Militare de Comisariat a Forţelor Terestre din Franţa.
De-a lungul existenţei sale, academia a pregătit peste 7500 de ofiţeri ingineri. Atât pentru Ministerul Apărării Naţionale, cât şi pentru celelalte structuri din Sistemul Naţional de Securitate.
Detaşamentul este format din studente şi studenţi militari care se pregătesc pentru a deveni ingineri specializaţi în sisteme tehnice moderne pentru apărare şi securitate. În fruntea detaşamentului ne prezintă onorul drapelul de luptă purtat de studentul sergent Claudiu Dimache, multiplu campion european şi mondial la kempo.

Vă invităm să urmăriţi defilarea detaşamentului de studenți ai Institutului Medico-Militar, comandat de colonelul Mihail-Silviu TUDOSIE, medic primar, doctor în medicină, ofiţer cu o îndelungată experienţă în domeniul învăţământului universitar. Colonelul Tudosie este cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi, totodată, ofiţer specialist în domeniul protecţiei medicale împotriva armei chimice.
Institutul are catedre de pregătire atât la Bucureşti, cât şi la Târgu Mureş. Institutul asigură pregătirea medico-militară a studenţilor în specialităţile medicină generală, medicină dentară şi farmacie pentru nevoile Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
Blocul de paradă pedestru al Ministerului Afacerilor Interne este deschis de inspectorul principal de poliţie Bogdan ZIDARU.

Prin faţa tribunei oficiale defilează Garda drapelului şi detaşamentul de studenţi al ACADEMIEI DE POLIŢIE ,,Alexandru Ioan Cuza”, comandat de comisarul-şef Adriana NICOLAE.
Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” este singura academie cu acest profil din ţară, membră a Asociaţiei Europene a Academiilor de Poliţie.
Acreditată cu Grad de Încredere Ridicat din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Academia de Poliţie organizează programe de pregătire în specializările: ordine şi siguranţă publică, drept, administraţie publică, instalaţii pentru construcţii-pompieri şi arhivistică, la nivelul de performanţă specific instituţiilor europene de învăţământ superior.

Şcoala de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” din Câmpina defilează cu cu un detaşament de elevi, viitorii poliţişti, comandat de comisarul-șef Ionuț ANISOIU. Ei vor fi, 24 de ore din 24, în serviciul cetăţeanului. Exercitând atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei. A proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii. 

Prin faţa dumneavoastră defilează un detaşament de  Acţiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş”, comandat de căpitanul Cosmin ENACHE.  Unitate de elită a Jandarmeriei, Brigada Specială participă la misiuni de punere în executare a unor acte procedurale pe linia prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate. Execută misiuni de intervenţie antiteroristă la obiectivele din responsabilitate, asigură măsurile de ordine cu ocazia vizitelor înalţilor demnitari şi este responsabilă de restabilirea ordinii publice la nivel naţional, atunci când aceasta este grav tulburată.
   Militarii sunt specializaţi ca lunetişti, paraşutişti, scafandri şi alpinişti şi au o vastă experienţă în misiuni internaţionale desfăşurate în teatrele de operaţii sub egida O.N.U., N.A.T.O şi al Uniunii Europene.

Urmează blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, condus de locotenent-colonelul  Alin MAGHIAR. Ofiţer de pompieri cu o vastă experienţă în stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor aflate în dificultate.
Sub comanda căpitanului Ionel POPA, are onoarea să defileze Drapelul de luptă al Inspectoratului General. Purtat de garda formată din pompieri echipaţi în uniforma care atestă tradiţia îndelungată a luptătorilor cu focul.