Publicat: 29 Decembrie, 2017 - 12:53
Share

Succesul oricărei organizaţii se oglindeşte în rezultatele ei. Sărbătorind în acest an calendaristic 27 de ani de activitate şi fiind, astfel, cea mai reprezentativă organizaţie studenţească din Universitatea de Vest din Timişoara, Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT) a desfăşurat în 2017 numeroase activităţi, proiecte şi iniţiative în folosul tuturor studenţilor. În cele ce urmează, vă invităm la un tur al acestui an prin ochii OSUT-iştilor, menţionându-se cele mai relevante evenimente cu privire la studenţii UVT.

Anul începe cu veşti bune: în urma demersurilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), structură din care şi OSUT face parte, studenţilor li se acordă gratuitate la transportul feroviar pentru toate tipurile de trenuri, la clasa a II-a, inclusiv pe perioada vacanţelor. De asemenea, bursele studenţilor cresc cu 142,16% faţă de anul precedent (astfel, începând din martie 2017, nicio bursă acordată de universităţile din România nu putea fi mai mică de 578 de lei/lună). Cu toate acestea, în luna februarie, OSUT participă activ, alături de studenţii din toată ţara, la protestele de stradă faţă de intenţiile guvernului de modificare a Codului Penal, exercitându-şi, astfel, spiritul civic.

Fiind o organizaţie care are ca principal domeniu de activitate Reprezentarea Studenţească, în cadrul OSUT se organizează periodic traininguri de reprezentare şi de cultură organizaţională, unde cei prezenţi învaţă cum funcţionează o universitate, care sunt regulamentele acesteia, cum îşi pot apăra drepturile şi cum se poartă o negociere cu structurile decizionale din universitate.

În perioada 27 martie - 9 aprilie se desfăşoară proiectul Abecedarul Carierei, care îmbină 3 secţiuni: Economia de la A la Noi, ABC-ul Angajării şi Antreprenoriatul de la A la Tine. Aproape concomitent (29 martie - 12 aprilie) are loc şi proiectul ITFest Timişoara, care cuprinde conferinţe, workshopuri susţinute de experţi din mediul IT timişorean şi un LAN Party. Tot în luna aprilie, OSUT participă la conturarea strategiei care are în vedere definirea unui document de politică publică în domeniul tineretului în judeţul Timiş, iar la final de lună, câţiva voluntari organizează atelierul 'Jocurile Copilăriei' şi desfăşoară activităţi de teambuilding la Check-Out Festival. Pentru că resursa umană este un punct forte al organizaţiei, OSUT participă activ cu voluntari şi se implică în pregătirea şi organizarea Ceremoniei de Absolvire a Studenţilor UVT, eveniment derulat în premieră la iniţiativa UVT.

Poate unul dintre cele mai importante evenimente la care OSUT a fost prezentă în anul 2017 este cea de-a X-a ediţie a Galei Profesorului Bologna, desfăşurată în 19 mai la Palatul Cotroceni, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. După ce, în urmă cu două luni, voluntarii OSUT au luat parte la sesiunile de formare pentru studenţii evaluatori ai Profilor Tari din acest an, în cadrul GPB, la Palatului Parlamentului, 120 de cadre didactice din 23 de universităţi primesc distincţia 'Profesor Bologna', singurul titlu acordat cadrelor didactice exclusiv de către studenţi.

Pentru că luna mai este caracterizată prin evenimente de amploare, în perioada 11-20 mai are loc ediţia 26 din StudentFest, cel mai mare festival studenţesc de artă şi cultură din Sud-Estul Europei, care cuprinde 15 secţiuni, fiecare oferind atât ateliere de lucru cu participanţii înscrişi în festival, cât şi evenimente pentru public larg (concerte în aer liber, expoziţii, piese de teatru etc.). Toate evenimentele din cadrul proiectului sunt deschise, iar intrarea este gratuită.

Cum vacanţa se apropie, este ales noul Birou de Conducere Extins. Pornind cu noua echipă la drum, OSUT se implică în distribuirea locurilor de tabără la munte şi la mare pentru studenţii UVT şi în procesul de admitere, asigurându-se că viitorii boboci sunt informaţi cu privire la paşii înscrierii la facultate. Pentru studenţii cu care nu poate interacţiona direct în UVT, OSUT creează în mediul online grupul de Info Admitere, unde voluntarii răspund la întrebări şi dau sfaturi în funcţie de fiecare facultate. Mai mult decât atât, OSUT contribuie la actualizarea Regulamentului de cazare, pentru a se armoniza cu aplicaţia online, achiziţionată în acest an de UVT.

Pentru că activitatea organizaţiei nu se limitează doar în mediul universitar, între 26 iulie - 9 august, Timişoara găzduieşte peste 200 de absolvenţi ai clasei a XI-a din toată ţara şi din Republica Moldova, care simulează viaţa de student pentru două săptămâni, în cadrul ediţiei a VII-a a proiectului marca OSUT West Summer University. La câteva zile după încheierea proiectului, voluntarii OSUT se îndreaptă spre Cluj-Napoca, unde are loc ediţia a XII-a a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR), organizat de ANOSR, în parteneriat cu Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai. La Forum, peste 600 de reprezentanţi ai studenţilor din întreaga ţară se reunesc pentru a discuta, timp de 10 zile, despre interesele, problemele şi nevoile studenţilor din România şi pentru a stabili strategia şi obiectivele federaţiei pentru următorul an universitar.

Odată cu începerea noului an universitar, OSUT îşi face simţită prezenţa în universitate, îndrumând bobocii şi oferindu-le diferite ocazii pentru a se acomoda cu mediul universitar şi a se cunoaşte între ei. În parteneriat cu UVT, OSUT desfăşoară în Săptămâna de Iniţiere activităţi diverse: seri de film, concertul trupei Sonatic, iar în prima zi oficială din noul an universitar, festivalul UNIVIBES, singurul party studenţesc din ţară ce are loc într-o universitate, care s-a bucurat anul acesta de prezenţa mare a publicului şi a presei. Tot pentru a întâmpina noii studenţi într-o atmosferă plăcută, OSUT organizează Balul Bobocilor UVT 2017, unde Liviu Teodorescu atrage un public neaşteptat de numeros, evenimentul încheindu-se cu peste 1000 de bilete vândute. O altă prioritate a organizaţiei o reprezintă studenţii internaţionali, de aceea, în scopul integrării şi al schimbului cultural, OSUT organizează împreună cu ESN Timişoara o Cină Internaţională, unde studenţii au pregătit specialitatea ţărilor lor de provenienţă.

În parteneriat cu OSUT, ANOSR organizează în noiembrie Sesiunea regională de formare în domeniul reprezentării studenţeşti - Student Dojo, unde studenţii învaţă cum să-şi reprezinte colegii în forurile decizionale. Pentru ca alegerile studenţilor reprezentanţi să fie cât mai transparente, OSUT organizează proiectul Democraţia în UVT, desfăşurând alegeri pentru candidaţi. Ca reprezentanţi ai studenţilor din UVT, voluntarii OSUT participă la întâlnirea Consorţiului Universitaria, organizat anul acesta de UVT la Buziaş, alături de conducerile Universităţilor 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca, Universităţii din Bucureşti, Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi Universităţii de Vest din Timişoara şi de alţi studenţi ai acestor universităţi. Spre final de lună, OSUT-iştii sunt voluntari la evenimentul BuzzCamp Timişoara şi la deschiderea muzeului Popa's, prezenţa acestora fiind vizibilă şi la Gala Premiilor UVT, unde au participat în număr mare pentru a-şi susţine profesorii premiaţi la acest eveniment.

În apropierea sărbătorilor, obişnuim să fim mai buni, iar cu această ocazie, OSUT organizează la UVT şi la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor iniţiativa umanitară ShoeBox, în cadrul căreia s-au strâns peste 550 de cadouri, distribuite ulterior centrelor şi familiilor nevoiaşe. După încheierea cu succes a campaniei, pentru a aduce spiritul de sărbătoare în universitate, OSUT Band a concertat în holul UVT.

La cea de-a 7-a ediţie a Galei Proiectelor de şi pentru Tineret, organizată de FITT, proiectele OSUT Abecedarul Carierei şi West Summer University au obţinut Premiul pentru Cel mai bun proiect de şi pentru tineret din judeţul Timiş în anul 2017 la categoria Ocupare şi antreprenoriat, respectiv la categoria Educaţie, iar StudentFest a fost desemnat Cel mai bun proiect de şi pentru tineret din judeţul Timiş în anul 2017. De asemenea, la Gala Naţională a Voluntarilor, OSUT are 2 proiecte finaliste, iar StudentFest este desemnat Proiectul de Voluntariat al Anului în domeniul Artă şi Cultură.

Pentru că voluntarii OSUT sunt preocupaţi de situaţia precară a mediului înconjurător, aceştia iniţiază, împreună cu UVT, campania 'Uşide Becul', dând startul concursului de economisire a energiei electrice între cămine. Înaintea vacanţei de iarnă, OSUT participă la marşul eroilor, în amintirea celor care şi-au pierdut viaţa pentru libertate. Indignaţi de ultimele decizii ale Senatului cu privire la modificarea celor 3 legi ale justiţiei şi a celor 2 Coduri (Codul Penal şi Codul de Procedură Penală), OSUT-iştii se alătură protestelor din Piaţa Operei, unde, alături de timişoreni, îşi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia politică actuală.

Din punct de vedere al resursei umane, OSUT s-a bucurat în acest an universitar de înscrierea a peste 500 de voluntari în organizaţie. S-a urmărit, de asemenea, menţinerea şi îmbunătăţirea relaţiilor cu instituţiile UVT, Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, ANOSR şi celelalte organizaţii membre. La final de an, OSUT le mulţumeşte tuturor celor care au susţinut organizaţia, sperând ca în 2018 să aibă o colaborare la fel şi poate chiar mai bună.

'2017 a fost un an al schimbărilor, al performanţei şi dorinţei continue de perfecţionare atât pentru Biroul de Conducere, cât şi pentru membrii organizaţiei. Întrucât din luna iunie am avansat în funcţia de preşedinte, pot spune că perioada următoare a fost una de acomodare şi închegare a noii echipe, în care s-a urmărit constant dezvoltarea departamentelor şi relaţia dintre voluntari. Desigur, nu pot să nu amintesc momentele dificile prin care am trecut împreună, momente în care OSUT a ieşit în stradă, fiind vocea studenţilor: menţionez aici atât protestele masive din februarie, în contextul ordonanţei de urgenţă 13, cât şi cele recente, cu privire la modificările legislative. La final de an, suntem pregătiţi să ne implicăm civic şi să participăm la următoarele proteste ce vor avea loc pentru ca ţara în care trăim să fie condusă corect şi transparent.

Cred că rezultatele de până acum sunt vizibile şi acest lucru mă face optimist pentru anul ce urmează. Cu experienţa acumulată până în prezent şi cu o echipă dornică să-şi lase amprenta în istoria OSUT, prevăd o activitate de reprezentare fructuoasă a organizaţiei şi sunt convins că 2018 ne va întâmpina cu noi oportunităţi şi reuşite. ' - Ovidiu-Marian Boldor, Preşedinte OSUT

Înfiinţată la 27 martie 1990, Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT) este singura organizaţie sindical-studenţească din Universitatea de Vest din Timişoara, fiind cea mai reprezentativă organizaţie din UVT şi, în acelaşi timp, un punct de reper pentru toate ligile studenţeşti din ţară.

OSUT este membră cu drepturi depline a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi adesea activă în Uniunea Europeană a Studenţilor (ESU). De asemenea, OSUT este membră a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Timiş (FITT), a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, în Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret de pe lângă Primăria Municipiului Timişoara, a Coaliţiei pentru Date Deschise şi înregistrată în Repertoarul ONG al Camerei Deputaţilor, fiind persoană juridică neguvernamentală.

Misiunea OSUT este de a asigura un mediu universitar mulat pe nevoile educaţionale, sociale, economice şi culturale ale şi de a veghea asupra respectării drepturilor acestora.

Tag-uri Nume: