Publicat: 24 Mai, 2018 - 14:21
Share

În anul școlar 2018 – 2019, elevii din clasele VI – XII vor învăța tot după ediții vechi de zeci de ani ale manualelor școlare, pentru care Ministerul Educației plătește aproape 11 milioane de lei.

Elevii din clasele I – V au ediții mai noi de manuale, dar nu vor beneficia, decât într-un mic procent de manuale noi, retipărite. Manualele celor mici sunt pasate de la o serie la alta, astfel că unii copii pot ajunge să învețe după cărți trecute și prin patru generații, cărți vechi de patru ani.

Conform metodologiei publicate de Ministerul Educației, școlile pot solicita reînoirea stocului de manuale doar în procent de maxim 20%, pentru clasele II – IV, și maxim 15%, pentru clasa a V-a, din numărul de elevi înscriși în unitatea de învățământ. Doar pentru clasa întâi, MEN a aprobat retipărirea stocului întreg de manuale.

Calendarul publicat de Ministerul Educației menționează că manualele noi, retipărite, pentru elevii din clasele VI – XII, ar fi trebuit să ajungă la inspectoratele școlare, pentru a fi distribuite, până la data de 15 aprilie, anul curent.

Totuși, în mai multe județe, nu au ajuns, nici până la această dată, stocurile întregi de manuale comandate de școli.

De exemplu, în județul Constanța, potrivit Inspectoratului Școlar, nu au ajuns încă toate manualele. „Primim manual, dar încă nu au ajuns toate, din câte știu, la depozitul de carte”, ne-a declarat inspectorul școlar general al județului Constanța, Gabriela Zoia Bucovală.

În Olt, au ajuns aproximativ 80% din totalul manualelor comandate, potrivit inspectorului școlar general adjunct, Mariana Gheorghe.

Nici în județele Dolj, Maramureș, Dâmbovița, Argeș, Prahova și în Capitală, școlile nu au primit încă toate manualele retipărite comandate.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: