Publicat: 16 Februarie, 2018 - 18:36

Joi, 15 februarie 2018, la Palatul Bragadiru din București a fost lansat oficial în România Anul European al Patrimoniului. La evenimentul organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, au participat doamna Angela Cristea, șeful Reprezentanței, domnul Alexandru Oprean, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, domnul Mircea Diaconu, europarlamentar, domnul Ștefan Bîlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, parlamentari români și reprezentanți ai corpului diplomatic.

În cadrul evenimentului, secretarul de stat Alexandru Oprean a enunțat importanța abordării Anului European al Patrimoniului dintr-o dublă perspectivă: una care ține de mesaj iar cealaltă de context. Din perspectiva mesajului de transmis, conform căruia patrimoniul cultural este locul unde trecutul întâlnește viitorul, demnitarul român a îndemnat la o introspecție personală a fiecăruia dintre noi în legătură cu modul în care fiecare dintre noi se poate implica pentru mai buna conștientizare, promovare și conservare a patrimoniului cultural național în contextul european, ca mărturie a moștenirii pe care o vom lăsa generațiilor ce vor veni.

Din perspectivă contextuală, reprezentantul MCIN a iterat importanța acestui an european al patrimoniului cultural în contextul în care, la nivel european, România are șansa de a-și etala valorile culturale în următorii 5 ani prin mai multe inițiative asumate de către Guvernul României, respectiv Anul Centenarului Marii Uniri, Festivalul Internațional de Artă Europalia, Sezonul România Franța, Președinția Consiliului European în 2019 și programul Timișoara- Capitală Europeană a Culturii 2021. Acesta a încheiat cu îndemnul ca toate aceste inițiative să fie un efort comun al tuturor, în virtutea asigurării unui dialog intercultural cu adevărt de excelență între statele membre ale UE, prin prisma valorilor culturale comune pe care acestea le împărtășesc.

Scopul Anului European al Patrimoniului Cultural este încurajarea societăţii de a descoperi şi explora patrimoniul european, de a creşte conştientizarea pentru istoria şi valorile comune şi de a consolida apartenenţa la diversitatea culturală din spaţiul european.

În România, Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) este coordonatorul naţional al Anului European al Patrimoniului Cultural. În urma lansării apelului naţional pentru proiecte din domeniul patrimoniului cultural material, imaterial şi digital ce se vor putea derula în anul 2018 sub egida Anului European al Patrimoniului, din data de 22 decembrie 2017, şi a analizării aplicaţiilor, Institutul Naţional al Patrimoniului a selectat, în concordanţă cu obiectivele europene, iniţiativele şi evenimentele culturale cărora le-a fost atribuit logo-ul "Anul European al Patrimoniului Cultural" şi statutul de eveniment oficial. Tabelul cu aplicaţiile nominalizate se regăseşte aici.

Pe parcursul anului 2018, vor putea fi incluse în program şi alte iniţiative, care vor fi evaluate lunar, conform procedurii europene, dacă acestea se înscriu în obiectivele şi priorităţile Anului, potrivit Deciziei EU 2017/864, Articolul 2 şi 3. Astfel, se va completa lista de proiecte şi iniţiative din România ce se vor desfăşura în cadrul Anului tematic. Actualizarea listei va putea fi consultată pe site-ul patrimoniu.gov.ro.

 

Tag-uri Nume: