Publicat: 24 Noiembrie, 2012 - 13:39
Share

 Prețul Aurului a crescut constant în ultimii 12 ani și potrivit analiștilor va continua să urce și în 2013, atingând 2.000 dolari pe uncie.

Marii investitori, precum Fondul Paulson & Co., deținut de John Paulson, și Soros Fund Management LLC, controlat de George Soros, au acumulat expuneri de peste 3 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

 Băncile centrale ale lumii, înclusiv Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și Banca Populară a Chinei, anunță noi măsuri de stimulare a economiei, perspectivă ce îngrijorează investitorii în privința inflației li devalorizarea valutelor.

 Pe burse, anul acesta s-au vândut 247 de tone de aur, volum ce depășește producția anuală a SUA.

 "Vedem aurul ca adăpost de prostia politicienilor. În această perioadă este bine să-ți asiguri ceva protecție în portofolii prin deținerea unui activ material, precum aurul", a declarat Michael Mullaney, director de investiții la Fiduciary Trust, Boston, cu active de 9,5 miliarde de dolari.

 Prețul prețiosului metal a crescut în 2012 cu 11%, ajungând la 1.733 dolari pe uncie, după ce în septembrie a atins maximul istoric de 1.921 dolari pe uncie.

Și deținerile de aur ale investitorilor pe burse au atins un nou record istoric luna aceasta. Mai exact, pe 16 noiembrie s-a ajuns la 2.603,7 tone, cu o valoare estimată la 144,3 miliarde de dolari. Acest volum depășește rezervele naționale ale tuturor statelor din lume, cu excepția SUA și Germania.