Publicat: 13 Februarie, 2018 - 18:31

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) își exprimă susținerea fermă pentru sprijinirea fiscală a specialiștilor din domeniul IT și a cercetătorilor români. Inițiată în 2005 și susținută constant de AOAR, măsura neimpozitării veniturilor specialiștilor din IT a produs rezultate notabile doar în ultimii ani.

 Sectorul IT înregistrează la nivel național, conform datelor din REVISAL, circa 90.000 de specialiști calificați în diverse funcții specifice, de la proiectanți de sisteme informatice, până la proiectanți de sisteme WEB și multimedia. AOAR își exprimă îngrijorarea cu privire la distribuția teritorială a specialiștilor IT, situație care reprezintă o piedică obiectivă și gravă în procesul firesc de tranziție către "economia digitală" și informatizarea serviciilor publice, în special ANAF. Informatizarea ANAF a devenit o cerință absolută, fiind printre singurele alternative viabile care ar genera creșteri bugetare.
AOAR solicită Guvernului să acorde o prioritate maximă informatizării serviciilor, sprijinind astfel activitatea mediului de afaceri și a administrației publice. 

Primele 10 județe dispun de mii până la zeci de mii (București/Cluj, etc.) de specialiști IT, în timp ce ultimele 10 județe înregistrează între 30-100 contracte de muncă în acest domeniu. AOAR susține necesitatea continuării stimulării fiscale a salariaților din sectorul IT, aceștia fiind cei mai afectați în 2017 din punct de vedere salarial, prin eliminarea plafonării bazei de impozitare pentru plata CAS. Nu în ultimul rând, măsurile adoptate în 2005 și susținute constant de AOAR, au contribuit la o stabilizare a personalului din domeniul IT, limitând semnificativ plecările temporare sau definitive din țară. 
Este de menționat faptul că specialiștii IT pot fi implicați în proiecte la nivel internațional, prin accesarea și colaborarea pe diverse platforme, fără a fi neapărat angajați. AOAR apreciază sectorul IT ca fiind de maximă importanță pentru România "cunoașterii”, acesta având o contribuție în creștere la realizarea PIB-ului. Astfel, solicităm eliminarea discriminării informaticienilor români debutanți, inovativi, care nu se pot angaja imediat, întrucât societatea trebuie să aibă minim 10 salariați pentru a beneficia de sprijinul de stat prin subvenționarea a 45% din masa salarială.
AOAR atrage atenția asupra riscurilor majore care pot fi generate de un exod al specialiștilor IT nemulțumiți de condițiile de muncă oferite în România.
 

Tag-uri Nume: