Publicat: 17 Ianuarie, 2019 - 20:46
Share
Ofensivă de lucru pe șantierele instalațiilor de irigații

Demarată anul trecut, acțiunea de reabilitare și repunere în funcțiune a instalațiilor de irigații, abandonate de mai bine de 25 de ani și devalizate de hoții de fier vechi, se află în fruntea agendei anului în curs al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a luat măsurile necesare pentru ca debutul sezonului agricol să găseasccă obiectivele aflate în stadiul de șantierele aflate acum în lucru, în stare de funcționare. Statul pune apa pentru irigații la dispoziția fermierilor gratuit, cu condiția organizării acestora în asociații care să preia apa din canale și să o ducă spre terenurile proprii.

Miercuri, ministrul Petre Daea a inspectat șantierul Punctului de Pompare de pe Terasa Zimnicea, unde este în curs demontarea vechilor pompe - cu un stagiu de peste 40 de ani - și înlocuirea lor cu instalații noi cu puteri sporite și consum redus de energie. Directorul ANIF, Florin Ionuț Barbu a prezentat cu acest prilej stadiul lucrărilor de pe principalele șantiere. Ministrul Daea dorește să facă din această acțiune una dintre prioritățile programului de guvernare care privește sectorul agriculturii.

 

FIȘĂ TEHNICĂ, Terasa Zimnicea

Amenajarea TERASA ZIMNICEA cu o suprafaţa bruta  de 3000 ha si neta de 2930  ha este situata in partea de sud a judetului Teleorman fiind delimitata in partea de vest CF Z-cea Alexandria si amenajarea Viisoara, in partea de est amenajarea Contesti Pietrosani si Gorganu, in partea de sud de incinta indiguita Zimnicea Nasturelu, iar la nord de amenajarea hidroameliorativa Viisoara.             Amenajarea Terasa Zimnicea  a fost dată în exploatare în anul 1962.

Sursa de apa a amenajarii este fluviul Dunarea, apa fiind preluata cu statia SPA Ruptoare,amplasata la km fluvial 556+500.  De aici apa este pompata in canalul Pasarea -Bablea in lungime 14 km.

Statia SPR Ruptoare este in curs de reabilitare si va fi gata in primavara anului 2019.

Din canalul Pasarea  neimpermeabilizat, apa este preluata de Statia 1 irigatii echipata cu 5 agregate de pompare Brates 500, cu un debit total de 3,819 mc/s si Hp 14 mca si pompata in canalul de aductiune CA, neimpermeabilizat in lungime de 1,844 km.  Din canalul CA apa este repompata cu Statia 2 irigatii in canalul CM cu lungimea de 8,53 km.

Distributia apei se realizeaza prin deschiderea stavilarelor spre canale:

-CP3 – impermeabilizat in lungime de 5,35 km  pentru statiile SPP1vii si SPP2 vii .

-CPA2 – neimpermeabilizat in lungine de 1,26 km pentru statia din proprietatea OUAI Interagro nr.2.

In amenajarea Terasa Zimnicea s-au înfiinţat 2 Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. Deci, destinaţia acestor statii de repompare si canale este de a asigura apa necesară irigării suprafeţelor deţinute de aceste OUAI-uri.

O.U.A.I. Interagro nr.1 Terasa Zimnicea si OUAI Interagro nr. 2 Terasa Zimnicea sunt organizaţiile care au accesat fonduri europene prin măsura 125a pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii.

Ca funcţiune, statiile de repompare si  canalele de  aducţiune şi de distribuţie care au rolul de a  pompa apa si respectiv de  a tranzita debitele de apă pentru irigaţii, propuse pentru a fi reabilitate.

 

  CARACTERISTICI ALE STATIILOR DE REPOMPARE :

 

SPR 1, staţie de repompare echipată cu 5 agregate de pompare tip Brateş 500 ( Qp = 0,76 mc/s şi Hp = 14,00 mCA ) cu electromotoare de 130 kw.

 

SPR 2, staţie de repompare echipată cu 2 agregate de pompare Brateş 500 echipate cu motoare de 132 kw, 1 Brateş 350 cu motor de 55 kw şi 2 agregate DV750 cu motoare de 190 kw.    

         

Valoarea totala a investiţie „Reabilitarea amenajării de irigaţii Terasa Zimnicea”,  judeţul Teleorman este de 8837449,49 lei ( cu TVA=19%)  

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: