29 septembrie 2022

APEL către voluntarii de mediu: Implică-te pentru ALBA IULIA CURATĂ!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Începând cu 1 decembrie 2021, Asocierea RER Vest-RETIM este noul operator de salubrizare în Alba Iulia. Lansăm un apel deschis către voluntarii de mediu pentru a se implica în activitatea de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind regulile de colectare separată a deşeurilor.

Ce intenţionăm să facem?

Colectarea separată a deşeurilor este încă o mare provocare. Regulile de colectare separată încă nu sunt suficient cunoscute, după cum există şi convingerea multor cetăţeni că „oricum nu contează pentru că se colectează amestecat şi totul ajunge la groapa de gunoi”.

În noul sistem de colectare există toată infrastructura necesară (recipiente destinate fiecărei categorii de deşeu, maşini dedicate pentru colectarea separată, staţie de sortare a deşeurilor), trebuie doar să depunem puţin efort pentru a face sistemul să funcţioneze.

Pentru aceasta, pe lângă informarea şi publicitatea pe care o facem prin mediile de comunicare cunoscute (ziare online, radio, social media, etc) vrem să demarăm o acţiune prin care să interacţionăm direct cât mai mult cu fiecare cetăţean în parte.

Vom începe cu zona de blocuri, unde se înregistrează şi cele mai mari probleme legate de colectarea separată şi de modul de depozitare a deşeurilor. Ştim că atunci când discuţi personal cu un cetăţean acesta răspunde pozitiv; este necesară participarea fiecăruia dintre noi, în mod egal, fiind foarte important să începem cât mai repede această schimbare a comportamentului nostru în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor.

De ce apelăm la voluntari?

Pentru că ne dorim un efect multiplicator în societate, astfel încât să scurtăm perioada de tranziţie către noul sistem de colectare separată.

Cum putem colabora?

Dorim să-i implicăm pe toţi cei cărora le pasă, activişti cu experienţă sau simpli cetăţeni care doresc să participe şi să ni se alăture într-o acţiune de monitorizare continuă a punctelor de colectare a deşeurilor.

Ce vom face împreună cu voluntarii?

– În prealabil vom instrui echipele referitor la regulile de colectare separată şi de bună practică; avem pregătite materiale pe care să le distribuim cetăţenilor

– Vom face „de gardă” la punctele de colectare şi vom consilia pe loc cetăţenii despre cum trebuie depozitate corect deşeurile în fiecare container.

Ne bucurăm să ni te alături, te asigurăm că va fi o experienţă interesantă şi că rezultatele se vor vedea într-un timp scurt!

Pentru a participa la acţiune te rugăm să ne suni la 0799109503,

Colectarea separată a deşeurilor este o obligaţie legală

În conformitate cu OUG 92/2021, toţi producătorii şi deţinătorii de deşeuri au obligaţia să colecteze deşeurile separat şi să nu le amestece cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite. Deşeurile trebuie sortate şi depuse corespunzător în recipientele de la platformele de la blocuri, astfel:

– RECIPIENTUL VERDE – ambalaje din sticlă (exclus plastic, PET etc)

– CONTAINERUL GALBEN – deşeuri reciclabile din plastic (ambalaje de PET) şi metal (doze şi conserve)

– CONTAINERUL ALBASTRU – deşeuri din hârtie şi carton

– CONTAINERUL NEGRU – orice deşeu menajer rămâne după folosirea corectă a recipientelor colorate de mai sus. Excluse: deşeuri voluminoase, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii sau deşeuri verzi (crengi, frunze etc.)

Ghidul complet de colectare separată pentru blocuri, precum şi pentru case îl găsiţi aici: https://rervest.ro/utile/zona-alba/ sau https://retim.ro/alba

Pentru înscriere în programul de voluntariat, scrieţi-ne pe adresa de email sesizari.alba@rervest.ro sau ne puteţi suna la numărul de Call Center +40374885694, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.