Publicat: 15 August, 2013 - 15:14
Share

Deputatul conservator de Diaspora Ovidiu Raeţchi, ales în colegiul Orientul Mijlociu – Africa, reprezentând în consecinţă şi cetăţenii români din Egipt, a transmis astăzi un mesaj din partea românilor afectaţi de violenţele din zonă, făcând în acelaşi timp un apel către MAE, Preşedinţie şi către corpul diplomatic de la faţa locului:
“Am încercat, încă din luna iulie, să asigurăm la nivelul biroului parlamentar un contact permanent cu românii din Egipt, iar de ieri situaţia lor pare să se fi înrăutăţit, am primit deja două solicitări de sprijin în vederea repatrierii. În astfel de momente mobilizarea corpului diplomatic de la faţa locului, precum şi a autorităţilor care asigură securitatea românilor de peste hotare este decisivă. Fac un apel, în numele românilor din Egipt, către ministrul Corlaţean şi către preşedintele Băsescu în acest sens. Oamenii trebuie să simtă ca sunt protejaţi în orice scenariu – chiar dacă un scenariu vădit negativ nu este iminent.”
Raeţchi a precizat că în Egipt trăiesc mai mult românce căsătorite cu cetăţeni egipteni şi că în ultimul an, din cauza instabilităţii politice şi administrative, s-au înmulţit problemele birocratice pentru acestea:
“Avem mai multe cazuri de acte expirate din motive obiective, sunt zone periculoase pe care trebuie să le traversezi pentru a ajunge într-un centru administrativ. Şi există o anumită teamă la nivelul românilor care se afla în această situaţie: nu voi putea pleca din ţară, îmi lipseşte o ştampilă de la autorităţile egiptene, nu am toate actele în regulă… E nevoie, din acest motiv, de un suport consular solid.”