23 iulie 2021

Apel la donare de sânge si plasmă hiperimună

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu solicită sprijinul populaţiei în vederea DONĂRII DE SÂNGE şi PLASMĂ HIPERIMUNĂ

Una din definiţiile pentru sinonimele pentru a dona este a „a dărui un bun”. Dar ce bun poate fi mai de preţ decât viaţa? Ce dar mai frumos poate fi făcut decât a oferi unui semen şansa la viaţă? Pentru că aceasta este esenţa activităţii de donare din spitale şi din centrele de transfuzii. Fie că vorbim despre donarea de sânge, fie că vorbim despre donarea de plasmă, gestul în sine este dătător de speranţă şi, cumva, ne defineşte umanitatea.

În prezent, pandemia de Covid-19 a modificat fără doar şi poate spectrul îngrijirilor medicale de pretutindeni, a schimbat reguli şi proceduri. Spitalele s-au adaptat, s-au împărţit în zone „roşii” şi „verzi” şi au continuat să lupte pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei. Un lucru este însă cert: nevoia de donatori rămâne neschimbată.

Activitatea de donare are însă acum noi dimensiuni: pe lângă donatorii de sânge, este nevoie şi de cei care, după ce au trecut prin infecţia cu Sars-Cov-2, pot dona plasmă. Mesajul nostru este, în egală măsură, pentru toţi cei care pot şi doresc să doneze: avem nevoie de voi!

Donează sânge!

La un an de la pandemie, activitatea de donare de sânge este la fel de importantă, chiar esenţială, pentru ca spitalele să-şi poată onora misiunea: salvarea cât mai multor vieţi omeneşti. Sunt pacienţi care trebuie operaţi de urgenţă iar sângele le poate salva viaţa. Fără donatori, nu ar exista viaţă pentru multe persoane! Gestul de a dona sânge contează şi oricare dintre noi poate veni în sprijinul semenilor aflaţi în suferinţă, chiar şi în aceste momente când pandemia aduce teama de a face astfel de gesturi. Dar, aşa cum am mai transmis activitatea de donare de sânge este sigură! Sunt respectate toate normele de distanţare fizică, siguranţă şi protecţie! Iar ceea ce cu toţii putem face pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie, este să donăm sânge!

„Având în vedere că în ultima săptămână a scăzut numărul donatorilor şi a crescut numărul de cereri de produse sanguine vrem să reamintim populaţiei judeţului Sibiu că în continuare bolnavii internaţi au nevoie de transfuzii de sânge şi le transmitem rugămintea să ne susţină, aşa cum au făcut-o în nenumărate rânduri”, declară dna Livia Mareş, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.

Donează plasmă!

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu continuă să fie unul dintre dintre centre autorizate de Ministerului Sănătăţii pentru Programul de tratament monitorizat al pacienţilor critici cu COVID-19 cu plasmă recoltată de la donatori vindecaţi. În acest sens spitalul deţine un echipament de plasmafereză care se află în custodia Centrului de Transfuzie sanguină Sibiu unde se pot prezenta potenţialii donatori. Terapia cu plasmă hiperimună recoltată de la convalescenţii COVID-19 este folosită, în urma unei decizii exclusiv medicale, pentru a creşte şansele de vindecare a pacienţilor cu forme grave ale infecţiei cu coronavirus. Pentru ca pacienţii din toate centrele să poată beneficia de acest tratament este însă nevoie de cât mai mulţi donatori de plasmă. Ca urmare, facem un apel către pacienţii vindecaţi de COVID -19, care sunt potenţiali donatori de plasmă hiperimună, să facă acest gest şi să contribuie la lupta împotriva pandemiei.

„Şi persoanele vindecate de COVID-19 sunt aşteptate să doneze plasmă. În acest sens menţionăm că s-a recoltat plasma COVID până in prezent de la 63 de persoane prin afereza şi de la 374 persoane prin donare normală de sânge .S-au expediat 79 unităţi în judeţul Sibiu şi 142 unităţi altor judeţe până în prezent”, a adăugat dna Livia Mareş.

Pentru eligibilitatea donatorului de plasmă, trebuie să se aplice următoarele criterii:

a) donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;

b) intervalul între două donări de plasma să fie de minimum 2 săptămâni;

c) bilet de externare sau decizie de izolare, test PCR pozitiv, test de anticorpi anti-SARS-COV 2 pozitiv

d) încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei.

Toţi cei care vor şi pot să doneze sânge sau plasmă sunt aşteptaţi de luni până vineri, între orele 8.00 – 13.00, la Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu situat în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Notă:

Decizia de aplicare a procedurilor de plasmafereză cu plasmă umană hiper-imună pentru pacienţii COVID-19 pozitivi este una medicală, fiind luată după analizarea tuturor opţiunilor de tratament şi în funcţie de compatibilitatea pacienţilor, nefiind o obligaţie.

Jur. Florin Neag
Manager

Decebal N. Todăriţă
Purtător de cuvânt