Publicat: 14 August, 2018 - 18:18

În data de 12 august 2018, în urma deraierii unui tren transport marfă ale cărui vagoane transportau biodiesel pe linia C.F., magistrala București - Craiova, în zona podului C.F. din localitatea Cârcea, județul Dolj, pe sensul de deplasare spre Craiova, s-au constatat scurgeri de substanțe.

         Echipele de intervenție ale A.N. „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Jiu au întreprins următoarele acțiuni:

  • în cursul zilei de 13 august 2018, după ora 10 a.m. și până în momentul de față, s-a continuat acțiunea de golire cu vidanje a amestecului de apă și biodiesel a gropilor realizate aval de viaductul de cale ferată din localitatea Cârcea, județul Dolj și din amonte de barajul de la Preajba;
  • tot în data de 13 august 2018 s-a golit cu ajutorul unei cisterne vidanje care a făcut mai multe curse conținutul de biodiesel din trei cisterne vagon prăbușite în râpă, biodieselul recuperat fiind înmagazinat în cisternele vagon din incinta RELOC, prin aceasta urmărindu-se eliminarea posibilității infiltrării de biodiesel în râpă și implicit în apă;
  • în această dimineață s-a verificat întregul sector aval viaduct CF Cârcea până la acumularea de la Preajba, observându-se diminuarea clară a cantității de biodiesel care plutește la suprafața apei;
  • echipe complexe din cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu sub supravegherea directă a conducerii A.B.A. Jiu au săpat aval de barajul de la Preajba o groapă de dimensiuni considerabile care a fost impermeabilizată cu geotextil. Rolul acesteia este de a prelua apa clară, curată din acumularea din amonte prin pompare. În paralel s-a săpat o altă groapă din care o cisternă vidanjă preia numai biodieselul dirijat în aceasta.

         Echipele de specialiști aflate sub coordonarea directorului general al A.N. „Apele Române, Victor Sandu vor acționa până la neutralizarea agentului poluator.

         De asemenea, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, este informat cu privire la operațiunile de intervenție ale echipelor ANAR, instituție aflată în coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor.

Tag-uri Institutii: