Publicat: 14 Aprilie, 2018 - 17:08
Share

 În data de 13 aprilie 2018, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K si MOL Turbine 46K), pe râul Mureș, aval 100 m de Termocentrala Iernut, județul Mureș. Cantitatea estimată este de cca o tonă.

Personalul specializat A.N. „Apele Române”- A.B.A. Mureș (G.M.P.R.A. și Inspecția S.G.A. Mureș) s-a deplasat la fața locului pentru investigații în teren și prelevare de probe.

S-a intervenit la sursă pentru stoparea poluării (la Termocentrala Iernut).

Conform Fișelor de Produs, uleiul de turbină nu conține PCBs si PCTs (bifenil policlorurati si trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului.

Poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureș, s-a dispersat pe o lungime de cca 10 km și o lățime de cca 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue.

Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita județului Alba.

Intervenții:

- Administrația Bazinală de Apă Mureș a instalat, în cursul nopții, un baraj absorbant de 80 m lățime, în zona localității Teiuș;

- sunt în curs de realizare baraje absorbante,  în aval la Șibot, în zona bacului, cu o lățime de 120 metri liniari (de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu);

- se va instala un alt baraj absorbant de 200 m liniari (de la Administrația Bazinală de Apă Banat), în amonte de barajul Mintia, în zona captării;

- va fi instalat un baraj de 300 m liniari  și la Bătuța, județul Arad, lângă Săvârșin, de către Administrația Bazinală de Apă Crișuri.

            Pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia).

            Din cauza debitului mare al râului Mureș (cca 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante și menținerea lor în pozitie este dificilă.

Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă.

Administrația Bazinală de Apă Mureș a informat telefonic partea ungara – ATIVIZIG – Szeged cu privire la posibila prezență a irizațiilor de ulei mineral.

După constatarea efectuată la fața locului de către specialiștii A.N. „Apele Române” s-a întocmit un Proces – Verbal în care s-a menționat existența unei contravenții la Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei.

Localizare: 

Geolocation is 46.4507604, 24.22901509999997

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: