Publicat: 4 Februarie, 2017 - 20:19
Share

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat cantități importante de precipitații lichide, în județele Maramureș, Bihor și Bistrița - Năsăud. Astfel, s-au înregistrat 90.2 l/mp la sh Cavnic (râul Cavnic), 50 l/mp la sh Romului (râul Sălăuța), 45,6 l/mp la sh Baia Sprie (râul Săsar), 41,5 l/mp la sh Firiza (râul Firiza), 40,9 l/mp la sh Rodna (Someul Mare). 

În acest moment, este în vigoare avertizarea hidrologică de cod portocaliu nr. 2, din perioada 03.02.2017 ora 14:00 – 05.02.2016 ora 16:00.

Debitele au fost în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor înregistrate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru.
           
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe majoritatea râurilor din ţară s-au menținut fără modificări importante, exceptând râurile din Bistrița – Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Cluj și Suceava.

În contextul dispoziției date, în cursul zilei de 3 februarie 2017, de către ministrul Apelor și Pădurilor, doamna Adriana PETCU, Directorul General al Administrației Naționale ”Apele Române”, a mobilizat toate formațiile de intervenție pentru a acționa, acolo unde situația o impune.

Intervenții personal Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița – Năsăud:

  • Împreună cu ISU Bistrița - Năsăud s-a deblocat zăporul format pe cursul de apă Rebra, în localitatea Rebra pe o distanță de 2 km.
  • În localitățile Poienile Zagrii și Zagra, pe cursul de apă Țibleș, s-au format două zăpoare care au produs inundarea unor terenuri  agricole și blocarea drumului comunal. La acțiunea de deblocare au participat reprezentanții SGA Bistrița-Năsăud și Primaria Zagra.
  • La această oră, zăporul de la Bistrița, amonte SGA Bistrița - Năsăud, s-a dislocat și se deplasează în aval pe râu.
  • Totodată, s-a intervenit pe râurile Salva și Sălăuța.

 

   

 

 

Intervenții personal Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș:

 

  • În orașul Seini, pe râul Seinel s-a produs un blocaj de gheață, la podul din zona DN 1C Baia Mare - Satu Mare, unde s-au semnalat revărsări ale râului Seinel. Circulația s-a desfășurat pe un singur sens timp de o oră și jumătate. S-a intervenit cu utilaje ale primăriei pentru ameliorarea situației existente.
  • Pe râul Iza, între localitatea Vadu Izei și Oncești s-a format un zăpor pe o lungime de 7 km care s-a oprit în apropierea localității Oncești. Specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş acționează cu excavatoare și cu personalul Sistemului hidrotehnic Sighetu Marmației pentru deblocare. Zăporul este dinamitat de personalul de la IJSU Maramureș.
  • Zăpoarele de pe râul Vaser, aval de Faina, râul Vișeu, zona Rădeasa, s-au degajat și au fost antrenate de cursurile de apă.

 

 

  Intervenții personal Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj:

 

Personalul Sistemul hidrotehnic Someș și ISU Cluj monitorizează zăporul format pe râul Someș,  amonte de barajul Mica, în lungime de 6 km.

 

Intervenții personal Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare:

 

Astăzi, în jurul orei 04:00, a intrat în faza I-a de apărare râul Tur, la sh.Turulung și la sh Negrești Oaș, și Huta Certeze pe râul Valea Rea. La ora actuală nu sunt probleme deosebite pe raza județului Satu Mare. Se exploatează în conditii de iarnă acumularea Călinești - Oaș.

Intervenții personal Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor:

În Bazinul Hidrografic Crișul Repede, la podul din Ciucea, s-au semnalat scurgeri de sloiuri mari. Personalul  formațiilor de intervenție din zonă s-a deplasat pentru a supraveghea zona aval, în cazul aglomerării de ghețuri. Se intervine și la Negreni la un podeț provizoriu pe V.Meportoc.

 

    

 

Intervenții personal Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba:

           

În Bazinul Hidrografic Mureș, la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba a fost monitorizată în permanență evoluția fenomenelor. La postul hidrometric Scărișoara, pe râul Arieș, în intervalul orar 17.00(03.02.2017) – 03.00 (04.02.2017) din cauza unor blocaje de ghețuri formate amonte și aval de postul hidrometric, s-au înregistrat creșteri de nivel peste Cota de Atenție. Nivelul  maxim atins = 130 cm (CA+10cm), ora 17.00.

 

Administrația Națională ”Apele Române” intervine, în continuare, în mod operativ, prin formaţiile de lucru, acolo unde situația o impune,  și monitorizează  permanent cursurile de apă.